Alagút épült a zalakarosi fürdőben

2011.03.31. 15:46

Átadták a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. 2,7 milliárd forintból megvalósult, a gyógy- és wellness szolgáltatásokkal kiegészített új fogadóépületet és az átalakított fedett fürdőt. Megépítették a négyszintes, emeletenként 1200 négyzetméteres új fogadóépületet, és felújították a régi fedett fürdő 2000 négyzetméteres épületét. Mindezek mellett új szolgáltatásokat vezettek be, valamint új gyalogos átjáró alagutat fúrtak a gyógyfürdő és a Freya Hotel között.

A beruházás 70 százalékát önerőből és kedvezményes banki hitelből fedezték, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) pedig közel 810 millió forint támogatást ítélt meg a fejlesztéshez. A kivitelezés 2008 decemberében kezdődött, a munkát közbeszerzési pályázaton a ZÁÉV Zrt. nyerte el.

Eredetileg hatszintes épületet emeltek volna, de a gazdasági válság ezt egyelőre nem tette lehetővé. Mostanra kellett volna elkészülnie egy új, a fürdő területéhez közvetlenül csatlakozó szállodának is, a kivitelezés azonban szintén későbbre tolódik, várhatóan 2013 első negyedévére épül meg a négycsillagos hotel.

Az elmúlt 10 évben mintegy 4 milliárd forint értékű fejlesztés történt a zalakarosi fürdőben. A helyi szállodák, éttermek, panziók és szolgáltatások körében megvalósult beruházások értéke pedig meghaladja a 12 milliárd forintot.

A régió fejlesztési tanácsa ebben a periódusban még 39 milliárd forinttal gazdálkodhat. Jelentős összeget fordítanak a gazdaságfejlesztésre, de a turizmus kiemelt szerepet kap ezután is, de most már "a szolgáltatásfejlesztés fontosabb szempont, mint új létesítmények építése".

A zalakarosi fürdőt 1965 szeptemberében adták át, az azóta eltelt csaknem fél évszázadban több mint 20 millió vendég kereste itt a gyógyulást. Zalakaros történetének egyik legnagyobb beruházása lett a mostani fejlesztés, amely erősíti azt is, hogy évek óta a 10 legnépszerűbb magyar turisztikai célpont egyike a fürdőváros.

Az 1965-ös megnyitás idején 7 forint volt egy felnőtt belépő ára, a parkolásért az autósoknak 3 forintot, a motorosoknak 2 forintot, a kerékpárosoknak pedig egy forintot kellett fizetniük. Akkoriban hétköznap este hétig, vasárnap este nyolcig tartott nyitva a fürdő, sőt szezonban hétköznaponként éjszakai fürdőzésre is lehetőség nyílt.