Túlélésre játszik az Electro World

2011.03.31. 16:05
Ideiglenes fizetési moratórium alatt áll az Electro World Kft., miután megfellebbezte a Fővárosi Ítélőtábla csődvédelmet elutasító döntését. A hitelezőkkel csődegyezségre törekszenek, 13 áruházukból ötöt bezártak. Hamarosan újra megnyílik a győri, bezárhat viszont az egri és a budapesti Aréna Plázában lévő üzlet. Mintegy ötven embert elbocsátanak.

Az Electro World még februárban kért csővédelmet a Fővárosi Ítélőtáblától, amit az illetékesség hiányában elutasított, mert a társaság székhelye korábban Budaörsön volt. A cég a döntést megfellebbezte az ítélőtáblánál, arra hivatkozva, hogy tavaly október óta már Budapesten van a székhelyük. A kft. most ideiglenes fizetési moratórium alatt áll, ami a  csődvédelmet megelőző lépés - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagy Károly András, a csoport vezetője.

A hitelezőkkel csődegyezségre törekszenek. Nagy Károly András szerint 55 százalékuk késznek látszik az egyezségre, s ha velük meg tudnak egyezni, akkor a többiekre is kötelező érvényű lesz az egyezség. Elmondta, hogy a csődegyezségek során általában 100 egységnyi tartozásból 5-10-et kap meg a hitelező.

A csoport vezetője szerint a problémát az okozza, hogy 2002-től 2009-ig az Electro World korábbi tulajdonosa, az angol Dixon csoport 17 milliárd forint összesített veszteséget halmozott fel. Ennek oka, hogy túl magas dolgozói létszámmal üzemeltettek hatalmas, kihasználatlan áruházakat, óriás bérleti díjakkal.

A vállalat eredetileg 13 áruházat működtetett az országban, ebből először november közepén váratlanul bezárták a dunakeszit, majd idén felgyorsultak az események, a február végén bezárt budakalászi üzletet gyorsan követte a nyíregyházi, majd a győri és a budaörsi áruház bezárása. Ugyan a győrit várhatóan újra kinyitják, a következő másfél hónapban bezárhatják az egri és a budapesti Aréna Plázában lévő üzletüket. A jelenlegi 220-240 fős alkalmazotti létszámot 180-ra csökkentik egy-két hónapon belül.