Vége a nagy nemzeti eladósodásnak

2011.03.31. 10:01

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások februárban az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak. Devizában ugyanakkor többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, vagyis nettó törlesztők voltak.

A forinthitel felvétel 8,6 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig a 38,4 milliárd forinttal csökkent. A hónap végére a háztartások hitelállománya a tranzakcióból eredően 29,7 milliárddal csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

Február folyamán a háztartások betétállománya forintban és devizában egyaránt nőtt, összesen 36,1 milliárd forinttal, előbbi 18,6 milliárddal, utóbbi 17,5 milliárd forinttal emelkedett.

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek. Hitelállományuk összességében 40,5 milliárd forinttal csökkent a tranzakcióból eredően. A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya a tranzakciókból eredően 9,1 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleinek állománya 50,0 milliárd forinttal mérséklődött.

Emellett forintban több betétet vettek ki, mint amennyit elhelyeztek, míg deviza-betéteik állományát növelték. Ezek eredőjeként a betétállományuk az előző hónaphoz képest 24,3 milliárd forinttal nőtt, 26,9 milliárd forint nettó forintbetét-kivonás és 51,2 milliárd forint nettó devizabetét-elhelyezés történt.

A külföldi kötelezettségek állománya februárban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 29,3 százalékát tette ki. A pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak - jegyzi meg az MNB.