Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Járai visszaéléseket sejt a jegybanknál

2011.04.04. 14:19

Számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban. Ezt a jegybank felügyelő bizottsága a 2011. április 1-jei ülésén állapította meg - mondta Járai Zsigmond, a testület elnöke hétfőn.

A felügyelőbizottság továbbra is ésszerűtlennek és indokolatlannak tartja az MNB vezetőinek túlzottan magas jövedelmét, amelyet a gazdasági válság éveiben - a magyar átlagjövedelmekkel szemben - tovább növeltek. Járai Zsigmond kitért arra: elfogadhatatlan és indokolatlan többletköltségeket vizsgált a felügyelő bizottság a jegybank arculat- és emblémaváltásával kapcsolatosan.

Az FB elnöke rámutatott: igazolatlan kifizetések és "számos összeférhetetlenségi helyzet" gyanúja merült fel a Braun&Partners Social Branding Kft-vel kötött kommunikációs szerződésben.

Más szerződésekkel kapcsolatban korábban tapasztalt az fb általa jogszerűtlennek tartott megoldásokat, amelyek jelentős számban fordultak elő más kommunikációs szerződések közbeszerzési eljárása kapcsán is. Emiatt a Közbeszerzési Tanács jogorvoslati eljárást kezdeményezett - fűzte hozzá.

Elmondta továbbá, hogy a felügyelő bizottság indokolatlan és megalapozatlan kapkodást, a szakszerűség hiányát és jelentős többletköltségeket talált a Magyar Nemzeti Bank Pénzjegynyomdával kapcsolatos döntéseinek vizsgálata során. Az fb jelenlegi álláspontja alapján helyesebb és a gazdálkodás szempontjából lényegesen biztonságosabb lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank a Pénzjegynyomdát közvetlenül a Magyar Állam tulajdonába átadná.