Nem enyhül a válság a cégvilágban

2011.04.04. 14:35

A februári ugrást követően márciusban ugyan kevesebb új felszámolást indítottak, de az éves trend lényegesen nem változott. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem enyhültek a cégvilág válságjelei - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató friss adataiból. A cégfluktuáció sem enyhült, továbbra is egyre több új céget jegyeznek be Magyarországon.

A társaság szerint nem egyszeri kiugrásnak tűnik a felszámolások és a végelszámolások idén februári hirtelen növekedése, márciusban ugyanis csak 2 százalékkal kevesebb új felszámolási eljárást indítottak, mint egy hónappal korábban.

Ugyan az 1501 új eljárás 11 százalékkal elmarad a tavaly márciusitól, ennek oka azonban leginkább az, hogy az akkori adat a trendbe nem illeszkedően magas volt. A márciusi szám ezzel együtt is az abszolút lista élvonalába tartozik: 2006 óta csak hat hónap produkált ennél rosszabb felszámolási mutatót.

Az első negyedévben 4385 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 147-tel, 3,4 százalékkal több mint egy évvel korábban. "A negyedéves adatok összevetése az enyhébb emelkedés ellenére még mindig azt támasztja alá, hogy a válság hatásai változatlanul súlyosan érintik a cégvilágot" – idézik Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját a közleményben. Az időszak során a február jelentette a fordulópontot, az év második hónapjában alakult ki a legnagyobb különbség.

Márciusban is fennmaradt a megindított végelszámolási eljárások februári magas szintje, a harmadik hónapban 2142 vállalkozás bezárását kezdeményezték saját tulajdonosai. Ez ugyan 109-cel, 4,9 százalékkal elmarad a februári történelmi csúcstól, a második helyet azért magabiztosan birtokolja, az egy évvel korábbinál pedig 77,9 százalékkal több.

A stratégiai igazgató szerint "a kiugróan nagy februári szám után várakozásainkkal ellentétben nem mérséklődött lényegesen az új végelszámolási eljárások növekedése, a havi adat kétezer felett maradt, ami ezt megelőzően csak februárban fordult elő az elmúlt öt évben". Hasonló eredményre vezet a negyedéves adatok összevetése is: az első három hónapban 5559 cég kényszerült bezárásra, ami 60 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakhoz képest.

A cégalapítási kedv ennek ellenére töretlen, minden összehasonlításban növekszik az új bejegyzések száma. "Ez is azt mutatja, hogy korai lenne még bármiféle konszolidációról beszélni" - értékelt Csorbai Hajnalka. Sokéves visszatekintésben átlagosnak tekinthető a márciusi 4222 új vállalkozás, de mind februárhoz, mind tavaly márciushoz mérten határozottan emelkedő. Egy hónap alatt 4,1, egy év alatt pedig 9,8 százalékos növekedést mutat az Opten nyilvántartása. Negyedéves alapon 5 százalékkal több új vállalkozást jelent a március végéig regisztrált 12 120 újonnan bejegyzett cég.