Terjed a 400 forintos benzinár

2011.04.04. 13:32

Szerdán nulla órától 5 forinttal emeli a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolajét változatlan szinten hagyja – tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 364,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 357,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, a benzint tankoló autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, literenként plusz 5 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 381-382 forintos literenkénti áron, míg a gázolajattovábbra is 374-375 forintos literenkénti áron tankolhatják majd az autósok.

Mivel az egyes kutakon akár 20-30 forintos eltérések is lehetnek az árban, egyre több helyen várható, hogy 400 forint fölé emelkedik a benzinár. Erre a legjobb esély az autópályák menti töltőállomásokon van, valamint ott, ahol nagyobb területen nincs egy-egy magánkútnak piaci vetélytársa.

Az áremelés oka, hogy múlt héten jelentős mértékben emelkedett a benzin dollárban mért jegyzésára, melynek kellemetlen hatásain a forint árfolyamának erősödése is csak kicsit tudott szépíteni.