Az Erste-vezér szerint rossz ötlet a devizaplafon

2011.04.06. 17:11

Kritikával illette az osztrák Erste Group elnök-vezérigazgatója a magyar kormánynak azt a tervét, hogy meghatározott forint árfolyamon rögzítené a svájci frank alapú lakáshitelek törlesztőrészletét.

Andreas Treichl kedd este egy internetes beszélgető fórumon kifejtette, hogy "elvi megközelítésben nincs jó véleménnyel arról, ha az állam beavatkozik magánszemélyek hitelszerződéseibe". "A magyar deviza növekvő stabilizálódásának tükrében is kétséges egy ilyen beavatkozás ésszerűsége" - mondta Treichl az MTI beszámolója szerint.

Mint az Index megírta, egyre közelebb kerül a végleges változathoz az adósmentőcsomag, melynek egyik eleme a 260 forint körüli szinten befagyasztott euró, és a várhatóan 190-200 forint között rögzített svájci frank lenne: az adósok hitelterhe – ha igénybe veszik a lehetőséget – nem nőne, ha a devizák a mesterséges plafon fölé drágulnak, igaz, nem is enyhülne, ha a forint egy bizonyos szinten túl erősödik. A kiszámítható törlesztőrészlet a következő három évre szólna, melynek végén az addig kiküszöbölt árfolyamingadozás nyilvántartott valós hatása beépülne a tőketartozásba.

Treichl volt a nemzetközi bankvezérek közül talán a legkritikusabb a magyar kormánnyal szemben a bankadó ügyében is.