Nincs verseny a magyar árampiacon

2011.04.06. 11:15

A magyar kkv-k csaknem fele (47%) úgy látja, hogy nincs, vagy csak alig van valamilyen árverseny az áramszolgáltatók között, miközben a közepesnél erősebb, vagy éppen erős versenyt csak egyötödük lát a piacon. A versenyről adott értékelésük átlaga ötfokú skálán mindössze 2,6, vagyis épphogy csak gyenge közepes – derül ki a Policy Agenda és az psos kkv konjunktúraindexéhez kapcsoltan készült felméréséből.

A válaszadók véleményén túl az a tény is a verseny hiányára utal, hogy a megkérdezettek 58%-át az elmúlt egy évben nem keresték meg villamosenergia-kereskedők energiavásárlási ajánlattal. (Igaz, egy szűk, 6%-nyi vállalati csoportot három vagy több kereskedő is ostromolt ajánlatával.)

Ez a passzivitás már csak azért is meglepő, mert a kkv-szektor vállalatainak 14 százaléka tervezi, hogy a közeljövőben szolgáltatót vált a kedvezőbb árak, vagy – kisebb részben – a jobb szolgáltatási színvonal miatt. De még ennél is nagyobb potenciális piacot jelentenek az áramkereskedők számára azok a vállalatok, ahol a feltételek ismeretében elgondolkodnának a váltáson – ezek a vállalatok teszik ki a szektor közel négytizedét (37%).