A stratégiai földgázkészlethez nyúl a kormány

2011.04.07. 17:11
A kormány a biztonsági földgázkészlethez nyúl annak érdekében, hogy enyhítse az egyetemes szolgáltatásra és a távfűtésre nehezedő, az importgáz árának emelkedéséből eredő nyomást.

A jelenlegi 1,2 milliárd köbméteres gáztartalékot a következő gázévre 915 millió köbméterre csökkentik, és ezt a mennyiséget az egyetemes szolgáltatók és a távfűtő művek között osztják majd meg, derül ki a Magyar Közlönyből.

A kihirdetett rendelet szerint 285 millió köbmétert szabadítanának fel a biztonsági készletből, amelyet a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek (MSZKSZ) betárolási átlagáron kell majd értékesítene. Ez az ár körülbelül 30 százalékkal alacsonyabb a jelenlegi importgázárnál.

A 285 millió köbméterből mintegy 85 millió köbméterre pályázhatnak az egyetemes szolgáltatók földgázzal ellátó, a volt közüzemi nagykereskedő forrásaival rendelkező kereskedő (E.ON és Tigáz), míg a fennmaradó 200 millió köbméterből a távfűtő művek köthetnek le maguknak mennyiségeket. Várhatóan a minisztérium fogja meghatározni, hogy az egyes társaságok milyen mennyiséget kaphatnak a felszabadított mennyiségből

Mint ismert, nemrég döntés született a távfűtés ármegállapításának miniszteri szintre emeléséről, valamint a kapcsolt erőművek jelenlegi támogatási rendszerének felfüggesztéséről is. Korábban fideszes politikusok beszéltek arról, hogy az állam kész olcsóbb gázzal ellátni a távfűtő társaságokat annak érdekében, hogy - a befagyasztásra kerülő értékesítési árak miatt - elkerüljek azok ellehetetlenülését.

Az érintetteknek 2011. április 30-áig kell szerződést kötniük a felszabadult mennyiségek lekötéséről az MSZKSZ-szel. A lépés mindenképpen csak átmenetinek mondható, hiszen azoknak, akik most vételeznek az - olcsóbb - felszabadított gázból, jelen rendelet szerint 2012 július elsejére vissza kell pótolnia a vételezett mennyiséget az akkor érvényes árakon.

A felszabadított mennyiség nem jelentős az egyetemes szolgáltatás és a táfvűtési szektor éves gázigényéhez képest. A piacra kerülő extragáz várhatóan rontja az E.on helyzetét, ugyanis a társaságnak az elmúlt években folyamatosan gondjai voltak az oroszoktól átveendő minimális gázmennyiségi szint tartásával.  • Bérelnék
  • Bankszámla