Tényleg hülyék vagyunk a pénzhez

2011.04.07. 11:25

Bár a válság begyűrűzése óta sokkal több a lakossági pénzügyi termék, mégsem lettek tájékozottabbak az emberek. A családok általában nincsenek tisztában a teherbíró képeségükkel, illetve nincsenek tisztban a nekik kínált termékek kockázataival sem. Emiatt általában vagy túlvállalják magukat és eladósodnak, vagy jóval konzervatívabbak a kelleténél – állapítja meg az MNB-Pénziránytű felmérése.

Az MNB figyelmeztet: ha a pénzügyi tudatosság és informáltság nő, abból jóléti többlete keletkezik a háztartásoknak, a bankok pedig stabilabb, kiszámíthatóbb környezetben működhetnek, ami az egész nemzetgazdaság érdeke.

A felmérésben a Gfk ezer embert kérdezett meg. Ebből kiderült: a válaszadók csak egyharmada készít családi költségvetést, a legtöbben a pénzügyi termékek közül a lakossági folyószámlát, a biztosítást és a lakáshitelt ismerik. A bankbetét meglepő módon a hatodik helyre, a gyorskölcsön a hetedikre, míg a hitelkártya a nyolcadikra került a kutatásban.

A felmérés szerint nagyon kevesen vannak, akik tudatosan választanak a pénzügyi termékek között. A válaszadók alig több mint harmada vetette össze több szolgáltató termékét valamilyen termék kiválasztása előtt, az emberek harmada egyáltalán nem tájékozódott a lehetőségekről.

A háztartások leginkább a pénzügyi szolgáltatók ügyfélszolgálatain tájékozódnak a lehetőségekről, és fontos a barátok, rokonok véleménye is, az ennél objektívebb internetes termék-összehasonlítást az ezer megkérdezettből csak ötvenen használták.

Nem sokkal jobbak az emberek saját pénzügyi helyzetük megítélésében. A kérdezettek 36 százaléka járt úgy az elmúlt évben, hogy a havi jövedelme nem fedezte megélhetése költségeit. Ilyen gonddal elsősorban az elváltak, különélők és az alacsony iskolai végzettségűek küzdenek. Pozitív, hogy a válaszadók kétharmada az ilyen bajokra a kiadásai csökkentésével reagál, ötödük pluszmunkát vállal és ugyanennyien kérnek kölcsön a barátaiktól és a családjuktól. A számlák törlesztését csak a lakosság 17 százaléka hanyagolja el.

Az egyik legelkeserítőbb eredmény, hogy a megkérdezettek több mint fele semmilyen tartalékot nem halmozott föl. Akik mégis, azok fele sima lakossági folyószámlát használ, az emberek kilenc százaléka pedig egyszerűen otthon tartja a pénzét.

Az alacsony tartalékok miatt a többségnek nagyon komoly gondot okozna a munkahelye elvesztése. A kérdezettek 27 százaléka mondta, hogy 1-3 hónapot tudna átvészelni kölcsön nélkül, a gond csak az, hogy a tapasztalatok szerint az átlagos munkanélküli periódus ennél hosszabb, közelebb van a fél évhez.