Legyen-e forinthitel a frankos hitelből?

2011.04.07. 10:19
Új, a devizahitelesek problémáinak enyhítésére javaslatot tett közzé Surányi György, Tomas Spurny, és Barta György az fn.hu oldalain. A javaslat csaknem teljesen megegyezik a korábban Surányi György nevével fémjelzett javaslattal, az eltérés gyakorlatilag annyi, hogy még kevesebb szám van a konkrét hitelmennyiséggel kapcsolatban.

Az ötlet röviden összefoglalva annyi, hogy váltsuk át a svájci frankos hiteleket forintalapúra a jegybanki devizatartalékok csökkentésével, és a hiteleket tegyük maradványértékessé, így csökkentve a törlesztőrészleteket. A Portfolio.hu információi szerint a hazai bankok súlyos szakmai hibák miatt egyáltalán nem támogatják a javaslatot, amely mögött így egyedül a magyar piaci aktivitását lényegesen csökkentő CIB áll.

A forintalapú konstrukció és a maradványérték mellé állami kamattámogatás, a maradványérték mellé részbeni állami garancia járna a részletesen itt olvasható ötlet szerint, emellett a bankok jelentősen korlátoznák marzsukat. A jegybanki devizatartalék több mint 10 milliárd euróval csökkenne, ha keresztülvinnék a Surányi-tervet.

A koncepciónak három komolyan sebezhető eleme van. Egyrészt az, hogy a javaslat csak a svájci frankos hiteleseken próbál segíteni, miközben az euró és forintban eladósodottak sincsenek sokkal könnyebb helyzetben. Banki tapasztalatok szerint ugyanis a háztartások adósságszolgálatának romlása elsősorban a jövedelmi és vagyoni helyzet alakulásától függ. Ez a megoldás tehát a problémának csak egy részét kezeli, és méltánytalan lenne azokkal szemben, akik forint vagy euróhitelt vettek fel.

Másrészt a javaslat megvalósításával aránytalanul magas mértékben csökkenne a jegybanki devizatartalék, emellett a költségvetésre is újabb terheket rónának. Ez, különösen a szerda esti portugál események fényében, nem túl szerencsés irány. Az a keserű igazság, hogy ekkora mértékű svájcifrank-adósságot Magyarországon csak és kizárólag a háztartások mérlege bír el.

Végül kifogásolható az is, hogy a Surányi György, Tomas Spurny és Barta György által készített tervezet kevésbé számol a kamatkockázattal, így csak rövid távon próbál segítséget adni. Nem számol azzal, hogy jelentősen növekvő átlagos futamidejű adósság számottevően növeli a hitelek kamatkockázatát.

A Portfolio.hu szerint ha ez a javaslat akármilyen szinten kormányzati megfontolást kapna a javaslat, csak egyet lehet javasolni: a legjobb befektetés a forint shortolása, azaz menekülés a forintpozíciókból. Valószínűleg véget ér az OTP emelkedése is, és keresztet vethet a kormányzat és a bankrendszer újabb forrásbevonási terveire. Még szerencse, hogy egyelőre nem indokolt túlfélni a dolgot. A Portfolio.hu tudomása szerint a bankszövetség egyhangúlag elutasította az amúgy megvalósíthatatlan javaslatot.  • Biztosítás