Matolcsy: A Surányi-javaslat ott van az asztalon

2011.04.07. 15:38 Módosítva: 2011.04.07. 17:20
Egy héttel ezelőtt megkaptam Surányi úrtól a javaslatot. Surányi György javaslata ott van az asztalon - reagált újságírói kérdésre válaszolva Matolcsy György. A volt jegybankelnök a devizahitelek forintra váltására tett új javaslatot.

Napi kapcsolatban állok Surányi Györggyel és a bankszövetséggel is tárgyalunk a lehetséges megoldási javaslatokról. Surányi javaslata ott van az asztalon – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az OECD Út a növekedéshez című kiadvány bemutatóján a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A kormány és a bankszövetség a következő napokban megállapodást fog kötni – tette hozzá a tárcavezető. A cél, hogy a devizahitelesek kikerüljenek abból a helyzetből, amiben vannak, mondta a miniszter. (Az adósmentőcsomag főbb irányairól részletesen beszámoltunk.)

A Surányi nevével fémjelzett, csütörtökön az fn.hu-n közölt cikkben megjelent ötlet röviden összefoglalva annyi, hogy váltsuk át a svájci frankos hiteleket forint alapúra. A tranzakcióhoz a jegybanki devizatartalékot használnák a szerzők (Surányi mellett Tomas Spurny, a CIB vezérigazgatója és Barta György, a bank elemzője). Az árfolyamveszteséget elosztva, később kellene megfizetni az adósoknak. A Portfolio.hu információi szerint a hazai bankok súlyos szakmai hibák miatt egyáltalán nem támogatják a javaslatot, amely mögött így egyedül a magyar piaci aktivitását lényegesen csökkentő CIB áll.

A forint alapú konstrukció mellé állami kamattámogatás és részbeni állami garancia járna a részletesen itt olvasható ötlet szerint, emellett a bankok jelentősen korlátoznák marzsukat. A jegybanki devizatartalék több mint 10 milliárd euróval csökkenne, ha keresztülvinnék a Surányi-tervet.

A koncepció a portfolio.hu értékelése szerint három komoly sebből vérzik. Egyrészt a javaslat csak a svájci frankos hiteleseken próbál segíteni, miközben az euró és forintban eladósodottak sincsenek sokkal könnyebb helyzetben. Banki tapasztalatok szerint ugyanis a háztartások adósságszolgálatának romlása elsősorban a jövedelmi és vagyoni helyzet alakulásától függ. Ez a megoldás tehát a problémának csak egy részét kezeli, és méltánytalan lenne azokkal szemben, akik forint vagy euróhitelt vettek fel.

Másrészt a javaslat megvalósításával aránytalanul magas mértékben csökkenne a jegybanki devizatartalék, emellett a költségvetésre is újabb terheket rónának. Ez, különösen a szerda esti portugál események fényében, nem túl szerencsés irány. Az a keserű igazság, hogy ekkora mértékű svájcifrank-adósságot Magyarországon csak és kizárólag a háztartások mérlege bír el.

Végül kifogásolható az is, hogy a Surányi György, Tomas Spurny és Barta György által készített tervezet kevésbé számol a kamatkockázattal, így csak rövid távon próbál segítséget adni. Nem számol azzal, hogy jelentősen növekvő átlagos futamidejű adósság számottevően növeli a hitelek kamatkockázatát.

A Portfolio.hu szerint ha ezt a javaslatot akármilyen szinten megfontolja a a kormány, csak egyet lehet javasolni: a legjobb befektetés a forint shortolása, azaz menekülés a forintpozíciókból, a forint esésének kihasználása. Valószínűleg véget ér az OTP emelkedése is, és keresztet vethet a kormányzat és a bankrendszer újabb forrásbevonási terveire. Még szerencse, hogy egyelőre nem indokolt túlfélni a dolgot. A Portfolio.hu tudomása szerint a bankszövetség egyhangúlag elutasította az amúgy megvalósíthatatlan javaslatot.