Matolcsy végleg befagyasztja a stabilitási tartalékot

2011.04.09. 14:26

A gazdaságban meglévő kockázatok miatt a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását javasolja Matolcsy György Orbán Viktor miniszterelnöknek; a nemzetgazdasági miniszter ezt szombaton Gödöllőn jelentette be az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek informális, kétnapos tanácskozása után.

Az ECOFIN ülésen elhangzottak alapján leszűrhető, hogy a gazdasági és pénzügyi válságnak az Európai Unióban és a világban még nincs vége, a gazdaságban jelentős kockázatok, bizonytalanságok és egyensúlytalanságok vannak jelen, a bankrendszer még sérülékeny, az energia- és élelmiszerárak alakulása további bizonytalanságot jelent - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

"Az említettek nyomán arra az elhatározásra jutottam, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úrnak javaslatot teszek a 250  milliárd forintos stabilitás alap véglegesítésére, amit azt jelenti, hogy Magyarország ne használja fel a stabilitási alapot, hanem továbbra is óvatos, körültekintő és biztonságos finanszírozást folytasson" - fogalmazott Matolcsy György.

A 250 milliárdos stabilitási tartalékra Matolcsy György tett korábban javaslatot, azt feburár elején hagyta jóvá Orbán Viktor. Az akkori bejelentés szerint a stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges kockázatok valódi gondot okoznak. Ha mégsem kell az elkülönített keretet igénybe venni, az az év végén visszakerül a költségvetésbe. A bruttó hazai össztermék 1 százalékához közelítő mértékű alapot nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011. évi költségvetésből töltik fel.

Az állami szervek közül a legnagyobb befizetők a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (közel 40 milliárd forint), a Belügyminisztérium (35 milliárd forint), a Honvédelmi Minisztérium (26 milliárd forint) voltak. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezekhez képest kisebb összeggel, ötmilliárddal járul hozzá a tartalékhoz, még a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 13,2 milliárdot kell befizetnie.