Valter
9 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

800 milliós várfelújítás Sümegen

2011.04.10. 07:47

A Sümegi vár 822 millió forintos felújítása az eredeti márciusi határidő helyett június közepére fejeződik be, a munkálatokhoz az önkormányzat 682 millió forint támogatást nyert az Európai Uniótól.

A 2009 szeptemberében elkezdett egyedülálló várfejlesztés során megújulnak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, megerősítették a bástyákat. A munkálatok a különösen hideg tél miatt csúsztak, a kivitelezőknek a várfalakon több mint 100 méter magasan kell dolgozniuk. A vár díszkivilágítása a beruházás részeként több mint 60 millió forintból már elkészült, ezzel a műemlék a budai váréhoz hasonló, tíz kilométerről is látható megvilágítást kapott.

A közép-dunántúli régió legnagyobb műemlék rekonstrukciójával megvalósul a vár arányos akadálymentesítése, ezzel a magyar rom várak közül az elsők között nyitja meg kapuit speciális igényű látogatók előtt, emellett tapintható tárlat is nyílik.

A sümegi vár infokommunikációs akadálymentesítése keretében úgynevezett audio-guide rendszert vezetnek be. A tervek között szerepel, hogy korabeli rendezvényeket tartanak XXI. századi technikával.

A felújítás összesen hétezer négyzetméternyi területet érint, a komplex rehabilitációval új rendezvénytér és külön kiállítóterem épül. A turisztikai kínálatot bővíti, hogy Sümegen a vár tövében található Püspöki Palota is újjáépül; a barokk kastély teljes homlokzatát 317 milliós beruházással újítják fel, a 400 éves műemlék épületet várhatóan májusban adják át - közölte a polgármester.