Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

800 milliós várfelújítás Sümegen

2011.04.10. 07:47

A Sümegi vár 822 millió forintos felújítása az eredeti márciusi határidő helyett június közepére fejeződik be, a munkálatokhoz az önkormányzat 682 millió forint támogatást nyert az Európai Uniótól.

A 2009 szeptemberében elkezdett egyedülálló várfejlesztés során megújulnak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, megerősítették a bástyákat. A munkálatok a különösen hideg tél miatt csúsztak, a kivitelezőknek a várfalakon több mint 100 méter magasan kell dolgozniuk. A vár díszkivilágítása a beruházás részeként több mint 60 millió forintból már elkészült, ezzel a műemlék a budai váréhoz hasonló, tíz kilométerről is látható megvilágítást kapott.

A közép-dunántúli régió legnagyobb műemlék rekonstrukciójával megvalósul a vár arányos akadálymentesítése, ezzel a magyar rom várak közül az elsők között nyitja meg kapuit speciális igényű látogatók előtt, emellett tapintható tárlat is nyílik.

A sümegi vár infokommunikációs akadálymentesítése keretében úgynevezett audio-guide rendszert vezetnek be. A tervek között szerepel, hogy korabeli rendezvényeket tartanak XXI. századi technikával.

A felújítás összesen hétezer négyzetméternyi területet érint, a komplex rehabilitációval új rendezvénytér és külön kiállítóterem épül. A turisztikai kínálatot bővíti, hogy Sümegen a vár tövében található Püspöki Palota is újjáépül; a barokk kastély teljes homlokzatát 317 milliós beruházással újítják fel, a 400 éves műemlék épületet várhatóan májusban adják át - közölte a polgármester.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!