Orbán és a furcsa mixtúra hete

2011.04.10. 11:18 Módosítva: 2011.04.10. 11:21
Rég látott erőben zárta a hetet a forint, tizenegy havi csúcsra kapaszkodott a tőzsdeindex. A kedvező nemzetközi helyzet, a készülő konvergenciaprogram és egy újabb 250 milliárdos megszorítás tavaszi szellőként csalt mosolyt a befektetők arcára. A jókedvet a hatalmas jegybanki tartalék is fokozta, amit Surányi György sajátos frankhiteles mentőakciójával csapolna meg, és az éves tervet már túllépett deficit sem rontotta el.

Pénteken tizenegy havi csúcson zárt a pesti tőzsde részvényindexe, a forint is folyamatosan erősödik: a svájci frank árfolyama a devizapiacokon 200 forint környékére süllyed, az utcai pénzváltóknál az elmúlt napokban 270 forintnál olcsóbban is lehetett eurót venni.

  13. heti záró 14. heti záró
BUX 23 632 24 432
OTP 5745 6321
Mol 24 700
25 350
Richter 39 940
38 500
Magyar Telekom 591 614

A csütörtökön Magyarországon vizitáló OECD is az elmúlt években megszokottnál visszafogottabban, bár azért kritizálta a kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt a nemzetközi szervezet vezetőinek, hogy a kormány egy "furcsa mixtúrával" visszarántotta a szakadék széléről az országot, de "még semmi sincs rendben".

Arra, hogy semmi sincs rendben, utalhatna az, hogy a költségvetés hiánya már a harmadik hónap végére elérte az éves terv 108 százalékát, ám a piacokat láthatóan ez sem izgatja, lekerültünk a nagy nemzetközi szégyenlistáról is. Naná, az Alkotmánybíróságot meggyötrő nyugdíjeinstandból származó bevételek és a különadók még ezután jönnek a tátott állam sárga szájába befelé, a jegybanki tartalékok pedig már most is történelmi rekordokon vannak (a jegybankban nemcsak örülhettek a héten, ismét lőtt egyet Simor Andrásra Járai Zsigmond, bár az MNB szerint ennek a támadásnak sem volt alapja).  Azért biztos, ami biztos, Matolcsy György végleg befagyasztja a stabilitási tartalékot, miközben pedig napokon belül elkészül a Széll Kálmán terv konkrétumait ígérő konvergenciaterv, amit a jövő hét végéig le is adunk Brüsszelbe.

Nem csoda, hogy ahol ennyi a pénz, hirtelen feltámad a költekezési kedv. A CIB-es Surányi György a jegybanki tartalékok terhére váltaná át a frankos hiteleket forintosra, a javaslat sem a bankoknak, sem az elemzőknek nem tetszik, Matolcsy Györgyék ennek ellenére megvizsgálják. Míg a CIB-nél a frankhitelek állami átváltását szeretnék, az Erste egyáltalán nem örül, hogy az állam belenyúl a hiteles ügyletekbe, az állam ne avatkozzon magánszerződésekbe, a forint meg amúgy is erősödik, mondta Andreas Treichl bankvezér.

Márpedig adósmentés lesz, lapunk legutolsó információi szerint akár tízezer rossz hiteles lakását is megveheti az állam. A rossz adósok pedig azért is fellélegezhetnek, mert öt helyett már csak egy évig lesznek a BAR-listán. Pedig a lista egyébként vélhetően napról napra bővülne, ezt jelzi legalábbis az a legújabb felmérés, amiből újra kiderül, hogy mennyire borzasztóan hülyék vagyunk a pénzhez; nem csoda, hogy az Allianz szerint is nagy adósságcsökkentés kellene.

Az kellene a portugáloknál is, akik a héten feladták a küzdelmet, hogy önerőből mentsék meg összeomló államháztartásukat. Pénteken az uniós pénzügyminiszterek Gödöllőn tárgyaltak a lisszaboni kormány által kért segítségről, konkrét döntés még nincs, de várhatóan 80-85 milliárd eurós lesz a mentőcsomag.

És akkor, ha már a megszámlálhatatlan nullák világa: úgy tűnik, mégsem bukna a költségvetés 50 milliárdot a dohánystoppal, költeni fog viszont csaknem 17 milliárdot két autógyár beruházásának támogatására. Az autóipar élénkítését szolgálja az is, hogy az állam hétmilliárdért vesz autókat, a Mol újabb benzináremelése viszont valószínűleg ellene hat. Az oroszoknak továbbra is nagyon értékes magyar olajcég egyébként tovább küzd a horvátokkal az INA-ért, amely részvényeivel a múlt héten nem lehetett kereskedni. Ciprusi off-shore cégek és Robert Ficóval hírbe hozott szlovákok is felbukkantak a történetben.