Lassabb magyar növekedést vár az IMF

2011.04.11. 16:56

Rontott a Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap (IMF)hétfőn nyilvánosságra hozott "Világgazdasági kilátások" című (World Economic Outlook) negyedéves kiadványában.

Ezek szerint a magyar bruttó hazai termék az egy hónappal korábbi országjelentésben szereplő 3,0 százalék helyett 2,8 százalékkal bővülhet 2012-ben. Az idei GDP az előző havi jelentésben szereplő 2,8 százalékkal azonos ütemben nő. Az idei infláció változatlanul 4,1 százalék, míg a jövő évi 3,5 százalék lehet.

A munkanélküliek aránya a frissebb kiadvány szerint idén 11,5, jövőre pedig 10,9 százalék lehet, míg korábban rendre 11,2 és 10,6 százalékot jelzett az IMF.

Magyarország folyó fizetési mérlege idén GDP-arányosan 1,5 százalékos, jövőre 0,9 többletet mutathat a mostani tanulmány szerint. Az országjelentésben 2011-ben 0,1 százalékos többletet, 2012-ben 0,6 százalékos hiányt mutatott az IMF. Az előrejelzéseit közlő táblázaton kívül  a kiadványban Magyarországról nem ír az IMF.

A világátlag alatt

A szervezet változatlanul 4,5 százalék körüli világgazdasági növekedést vár 2011-re és 2012-re is. A kitekintésben szereplő becslések alig-alig módosultak a januárban kiadott előrejelzéshez képest, dacára a közel-keleti és észak-afrikai zavargásoknak és a Japánban bekövetkezett katasztrófának. A fejlett országok csoportjának gazdasága 2,5 százalékkal bővül átlagosan, a fejlődőké átlag 6,5 százalékkal - prognosztizálja az IMF,  korábbi becslésével egybehangzóan.

A kettős mélypontú recesszióval kapcsolatos félelmek nem igazolódtak, az aggodalmak fókusza jelenleg már a nyersanyagpiaci áremelkedés. Ugyanakkor a kilábalás folyamata továbbra is kiegyensúlyozatlan - mutat rá az IMF.  • Tippek
  • Árfolyam