Az Orbán-csomag részleteit várja Brüsszel

2011.04.11. 17:15

Üdvözölte Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi felelőse hétfőn, hogy "Magyarország új stratégiát indít az államháztartás megszilárdítására és a foglalkoztatás növelésére".

A finn biztos közölte, hogy a bizottság azt várja, hogy a kormány az Európai Uniónak április közepén benyújtandó konvergenciaprogramban további részletekkel fog szolgálni a kiigazításról. Ennek alapján "fog elkészülni az arról szóló értékelés, hogy mindez elegendő-e a következő években a költségvetési hiánynak a GDP (bruttó hazai termék) 3 százaléka alatt tartásához" - áll a közleményben.

Rehn úgy fogalmazott: "Most azt lesz szükséges biztosítani, hogy a kiigazítási erőfeszítések kellően kiterjedtek legyenek, jelentős részükre minél hamarabb sor kerüljön, illetve konkrét intézkedések kísérjék őket, amivel a túlzott hiány fenntartható módon korrigálható lesz. Megbízom a magyar hatóságokban, hogy további kiigazító intézkedésekre is készen állnak, amennyiben ez eddig nem történt volna meg. Ezen kívül gondosan ügyelni kell rá, hogy a hazai és a nemzetközi befektetőknek egyaránt stabil és hiteles környezetet lehessen biztosítani."

"Az elkövetkező hetekben bejelentésre váró konkrét intézkedések alapján a bizottság a 2011. május 13-án napvilágra kerülő tavaszi előrejelzés keretében fogja értékelni a tervnek az idén és a következő években az államháztartási hiányra gyakorolt hatását. A tervet tovább fogják értékelni a konvergenciaprogram és a túlzotthiány-eljárás felmérése során. Figyelembe véve, hogy a múltban gyakran előfordultak kiadástúllépések a közlekedési és az önkormányzati szektorban, a küldöttség üdvözölte az e területek rendezése iránti elkötelezettséget, és hangsúlyozta a konkrét szerkezetátalakítási tervek jelentőségét" - adta értésre az uniós végrehajtó testület.

Lefojtott növekedés

A pénzügyi szektorban és más ágazatokban tavaly bevezetett, "jelentős rendkívüli ágazati adók segíteni fognak a rövid távú költségvetési vállalások teljesítésében" - álla közleményben. A bizottság azonban "megismétli, hogy ezek az adók jelenlegi formájukban nem támogatják a befektetési klímát és a növekedést az országban".

A közlemény hozzátette még, hogy "a háztartási és a vállalati szektorban – a kilábalás ellenére – egyaránt visszafogott a hitelezés dinamikája. A bizottság kiemeli annak szükségességét, hogy a külföldi valutában eladósodottakat támogató programok korlátozott hatással legyen az államháztartásra, és üdvözli azt a bejelentést, amely szerint a magyar hatóságok ebben az ügyben konzultálni fognak a bizottsággal. Az ilyen előzetes konzultációk az uniós jog megsértésének megelőzésében is segítenek."