Szélsebes lesz a pénzutalás

2011.04.12. 15:32 Módosítva: 2011.04.12. 18:50

A bankok gőzerővel fejlesztik az elszámolási rendszereiket, mert jövő júliustól minden átutalást négy órán belül kell teljesítsenek. Ez a szolgáltatás csak az elektronikusan megadott átutalásokat érinti, a papíralapon elküldött pénz csak másnapra ér majd a címzetthez.

A Volksbank az újítás kapcsán kiemeli, hogy az új rendszer a lakossági ügyfelek és a vállalkozások pénzgazdálkodását egyaránt megkönnyíti, hiszen egy adott napon kezdeményezett elektronikus átutalás már aznap, méghozzá 4 órán belül meg is érkezik a kedvezményezetthez. Aki továbbra is ragaszkodik a postai csekkekhez, annak a bankok, illetve a bankok közötti elszámolásokat végző GIRO továbbra is csak éjszakai elszámolást garantál, az átfutási idő az ilyen utalásoknál egy napos lesz.

A Volksbank szerint „a feladat nagysága abban rejlik, hogy e két egymástól különböző fizetési rendszert kell párhuzamosan működtetni az átállást követően legalább 2-3 évig.” Az új elszámolási rendszer bevezetésének komoly költségei vannak, de a bank arra számít, hogy az új feltételek között lehetségessé váló szolgáltatások új lendületet is adnak a termékfejlesztésnek és értékesítésnek  Ezért kapcsolódtak be egy az IBM-mel közös új informatikai megoldás fejlesztésébe, amely olyan ma még nem létező banki termékek kezelésére is képes lesz, mint például a napon belüli lekötések. A Payment Message Hub-nak nevezett rendszer már túl is van az első teszteken.

A pénzintézet szerint a papír alapú megbízások helyét átveszik az elektronikus úton beadott megbízások, azaz idővel a teljes fizetési forgalom át fog terelődni az új, napon belüli elszámolási rendszerbe.

Menetrend

Az Index tavaly októberben számolt be arról, hogy 2012 júliusára kell átállnia az új rendszerre a bankoknak. Mint írtuk, a jelenlegi 16 éves szisztémánál már Albániában is gyorsabban lehet utalni, ráadásul a most egy napig a bankban parkoló pénzek kamata évente ötmilliárd forintot tesz ki. Az új rendszerrel ez a pénz az ügyfeleket gazdagítja majd.

A banki szintű fejlesztéseknek idén március és augusztus között kell megtörténniük, annak érdekében, hogy 2011 szeptemberétől a belső tesztelések elkezdődhessenek. 2011 novemberétől veszi kezdetét a Giro Zrt. irányításával egy minden bankot érintő közös tesztelési periódus, ez jövő áprilisáig tart. Jövő májusában egy próbaüzemmel ellenőrzik, hogy képes-e mindenki az új elszámolási rendszerben megfelelően és biztonságosan működni. Az új rendszer 2012. július 2-án élesedik, ekkortól élvezhetjük mi is a bankok gyorsaságát.