A budapesti távhősökön csattan először az ostor

2011.04.13. 13:36 Módosítva: 2011.04.13. 13:45
A budapesti távhősök érezhetik meg először a kormány erőmű-támogatásokat átalakító intézkedését. A kötelező átvételi rendszer (kát) változásai nyomán ugyanis megszűnik az az árkedvezmény, amit az elmúlt években a Budapesti Erőmű adott a Főtávnak, ezen keresztül pedig 220 ezer fogyasztóknak.

„Az erőmű a kát-redszernek köszönhetően 26 hónapon keresztül 200 Ft/GJ kedvezményt nyújtott lakásonként, ez a több mint két év alatt átlagosan eddig 17-20 ezer forint megtakarítást jelentett a fogyasztóknak. Ez a kedvezmény most megszűnik, átlagosan havonta 600 forinttal lesz több a számlán” – mondta György István Budapest fideszes főpolgármester-helyettese az Indexnek.

Kötelező átvétel

A kát-rendszer lényege, hogy a fogyasztók az áram árán felül, a villanyszámlában támogatnak egyes erőműveket, köztük olyanokat, akik hőt és áramot egyszerre állítanak elő. A támogatásért cserébe az erőmű olcsóbban adja a hőt a távhőszolgáltatóknak, akik ezt adott esetben a fogyasztói számlában érvényesítik.

A támogatási rendszer január elsején változott meg Kósa Lajos fideszes képviselő javaslata nyomán: eszerint a kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművek 15 százalékkal kevesebb támogatást kapnak, cserébe benne hagytak a támogatottak körében olyan erőműveket is, akik egy korábbi döntés értelmében kikerültek volna onnan.

A Budapesti Erőművet a változás különösen rosszul érintette, hiszen eredetileg is a támogatotti körben maradt volna, csak nagyobb összeg mellett. Így amikor csökkent a kát mértéke, az erőmű bejelentette, hogy megszűnteti a korábban a szolgáltatónak nyújtott kedvezményt.

A kát-os támogatás egyébként Budapesten külön tételként jelent meg a távhőszámlákban, így a fogyasztó is ellenőrizhette, hogy mekkora kedvezményt kap ennek köszönhetően.

A kát-rendszer nyártól végleg megszűnik, a helyébe – a tervek szerint októbertől - egy hőalapú támogatási rendszer lép, ennek részletei azonban egyelőre nem ismertek. György István az Index kérdésére elmondta, nem kizárt, hogy a kedvezmény idővel visszatér a lakossági távhőárakba.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett: a kormány március végi szinten befagyasztotta a távhőárakat, ez azonban a mostani emelést még lehetővé teszi, hiszen egy korábbi állapot árait tükrözi.  • Hírek
  • Bankszámla