Az EU nagykövetet nevezett ki a kkv-kért

2011.04.13. 16:03
A kis- és középvállalkozásokat banki forrásokon kívül egyéb pénzügyi eszközökkel kell támogatni az európai belső piac erősítése, az adminisztrációs terhek mérséklése és az innováció növelése mellett ahhoz, hogy versenyképesek legyenek - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár szerdán az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa informális ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón, Gödöllőn.

A iparpolitikai miniszterek szerdai ülésükön megvitatták a "Be innovative - go international" (Légy innovatív - lépj a nemzetközi piacokra) című vitaanyagot.

Antonio Tajani, az EU ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztosa elmondta, hogy az Európai Bizottság a kisvállalkozások problémáinak kezelésére kijelölte kkv-nagykövetét, és várják a tagországoktól a nagyköveteik megjelölését. Az európai uniós kkv-nagykövetek első megbeszélését az idén május 24-25-én tartják Budapesten az Európai Vállalkozói Díj kiosztásához kapcsolódva.

Cséfalvay Zoltán elmondta: a Versenyképességi Tanács informális ülésén lefolytatott vitából kiderült, a banki finanszírozási forrásokon kívül szóba jöhet a kockázati tőke bevonása, a kkv-k tulajdonszerzéssel történő tőkemegerősítése, a kereskedelem előtti közbeszerzési részvétel biztosítása. (A kereskedelem előtti közbeszerzés lényege, hogy a nyílt közbeszerzési tenderek kiírása előtt a megbízás egy részét elkülönítik, s arra kizárólag innovatív kis- és középvállalkozások pályázhatnak.)

Ez az Egyesült Államokban bevált modell, Magyarországon dolgoznak a bevezetésén az innovációs rendszer finanszírozásának átalakítása keretében. Cséfalvay Zoltán közölte: június végére elkészül a tervezet, amelyet vitára bocsátanak, és várhatóan jövő évtől alkalmazzák majd Magyarországon ezt a rendszert. A Versenyképességi Tanácsot elnöklő államtitkár elmondta, hogy a tagországokban számtalan módszert alkalmaznak a kkv-k finanszírozására. Példaként említette, hogy Magyarországon a Széchenyi Kártya Program jól bevált módszer erre, és a megoldás már európai elismerésben is részesült.

Antonio Tajani, az EU ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztos kérdésre válaszolva közölte, hogy az Európai Bizottság az év vége előtt nyilvánosságra hozza a kkv-k nemzetközi tevékenységét segítő stratégiáját, amely az európai kisvállalkozások unión kívüli piaci tevékenységét segítené. Jelenleg az uniós kkv-k 25 százaléka exportál származási országán kívülre, és csupán 5 százaléka képes arra, hogy kivitelét az Európai Unión kívül bonyolítsa le.