Az exportágazatok hajtják a gazdaságot

2011.04.14. 11:42
Az előzetesen közölttel egyező mértékben, éves alapon 14,3 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon, amely a KSH adatai szerint elsősorban annak köszönhető, hogy az exportorientált vállalatok továbbra is jól teljesítenek. Az ipar belföldi értékesítése továbbra is lanyha, az exportra termelő ágazatok rendelésállománya viszont továbbra is kedvezően alakul.

A múlt héten közzétett előzetes adatokkal egyező mértékben, havi alapon (szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazítva) dinamikusan, 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene Magyarországon, ez pedig segített abban, hogy az éves index 10,7 százalékról 14,3-ra gyorsuljon.

A magas bővülési ütem egyrészt a tavaly februári alacsony bázissal magyarázható (akkor a termelés "mindössze" 8,2 százalékkal bővült), másrészt azzal, hogy a főbb exportpiacainkon továbbra is lendületes az importkereslet. A legfrissebb német konjunktúra-mutatók azonban már óvatosságra adhatnak okot az ipari exportunk kilátásaival kapcsolatban.

Az ipari export 2011 első két hónapjában közel azonos mértékben, 18,5, illetve 18,4 százalékkal bővült 2010 azonos időszakához viszonyítva a KSH adatai szerint. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év második hónapjában a feldolgozóipari kivitel közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene átlag feletti mértékben, 24,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egynegyedét adó járműgyártás kivitele 17,2 százalékkal volt magasabb.

Alacsonyabb lesz az éves adat

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a feldolgozóipari ágazatok új rendeléseinek több mint 28 százalékos éves bővülésére hívta fel a figyelmet. Az adat azt vetíti előre, hogy az ipari termelés növekedése továbbra is robusztus marad, még ha lassul is a második félévben a bázishatások miatt. Az év egészében az elemző 10 százalék körüli növekedésre lát reális esélyt.

Különösen kedvezőnek nevezte Suppan Gergely, hogy 13 ipari alágból 12-ben növekedést mért a KSH, ami az élénkülés szélesedését jelzi, és bizakodásra ad okot, hogy a textilipar is kezd magához térni.

Japánt sem érezzük

A magyar termelés számára meghatározó német konjunktúra ugyan kissé megtorpant, de a növekedés nem állt meg. Kifejezetten jól alakulnak a német autóipari értékesítések, és bár a japán katasztrófa miatt lehetnek beszállítói problémák, de az értékesítések dinamikája továbbra is fennmarad.

Ugyancsak a megrendelések kedvező alakulását és a kimagasló exportteljesítményt emelte ki Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője is.

A februári részletek alapján úgy vélte, hogy a belföldi értékesítés is bővülésnek indult, ami a GDP növekedésének egészségesebb szerkezetét jelzi, és növeli a kormány által kitűzött 3 százalékos, idei gazdasági bővülés esélyét. A csütörtökön közölt adatok bizakodásra adnak okot és Tóth Gergely szerint azt is bizonyítják, hogy a decemberi visszaesés csak egy egyszeri, rendkívüli kiesés volt a trendből, az ipari növekedés azonban töretlen.