Demján elakadt Romániában

2011.04.15. 16:21

Felfüggesztette három évre a tevékenységét a TriGránit Development Romania vállalat, amelynek a bukaresti Esplanada City Center nevű nagyszabású ingatlan beruházási projektet kellett volna megvalósítania, de a kivitelezés elakadt. (A cég a Demján Sándor nevével fémjelzett Trigránit csoport tagja.)

A vállalatnak a Mediafax román hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a  tevékenység felfüggesztéséről hozott döntés április 1-től lépett érvénybe. A hírügynökség szerint az egymilliárd euróra becsült beruházási terv több mint 10 hektárnyi területen valósult volna meg, de a telek körülbelül felét visszaigényelték az egykori tulajdonosok, akiktől a kommunizmus idején vették el a román hatóságok a telkeiket. A tisztázatlan jogi helyzet több mint négy éve akadályozza a beruházást.

Az építési munkálatoknak eredetileg 2007-ben kellett volna megkezdődniük, miután 2006-ban megszületett a vállalat és a román hatóságok közötti megállapodás a terv kivitelezéséről. A létesítmény irodaépületeket, üzleteket, szállodákat és lakóépületeket foglalt volna magában. A román állam a telek tulajdonosaként egy 40 millió értékű, kulturális célokra alkalmas ingatlan használatára lett volna jogosult a beruházás első szakasza után, 49 év után pedig a teljes befektetés a román állam tulajdonába került volna.

Az Esplanada-projekt meghiúsulásáról szóló hírek először 2008 közepén jelentek meg a román sajtóban, amely már akkor jelezte, hogy a TriGránit kivonulhat a beruházásból. A projektet Sorin Oprescu, Bukarest független polgármestere sem támogatta, akit 2008-ban választottak meg a román főváros elöljárójának. Oprescu azt kifogásolta, hogy a Bukarest központjában lévő, több mint tíz hektáros telken az építtető nem hagy elegendő zöld övezetet, ezt azonban a vállalat cáfolta.