Tudunk egy jó kis bányát kéz alól

2011.04.15. 00:34
Agyagbánya és autómosó kapható most, kastélyt és tavat is lehetett venni korábban az adóhivatal online árverési felületén. Több száz tétel az ezerforintos lószerszámtól a 190 milliós építési telekig. Autó nemrég lejárt műszakival már százezer forintért, rét vagy szőlőföld egy ötezresért.

Egy győri lakópark tíz lakásának lakói nagyon meglepődnek majd egy reggel – vagy délelőtt, délután, este, a napszak lényegtelen –, amikor házukból elindulva vagy éppen hazafelé tartva az út egy szakaszát lezárva találják. Nem mondjuk, hogy így fogják találni, de az esély megvan erre. Ahogyan arra is, hogy annak a kis útszakasznak a tulajdonosa, hogy a megvásárlására költött legalább 91 000 forintját viszontlássa, mondjuk útdíjat kezd el szedni.

No de hogyan és honnan venne valaki néhány tíz négyzetméternyi, egyébként viszonylag szép – a kínálatban korábban szereplő toronyi (Vas megyei) útnál jobb állapotú –, térkővel burkolt útszakaszt? Nem, nem a Strabag vagy a Közgép tart kiárusítást, nem is az történt, mint Romániában, hogy a megbízó egyszer csak kirúgta az útépítőjét. Hanem az, hogy az út tulajdonosa adósságokba keveredett, vesztére az állami adóhatósággal szemben, amely fogta magát, és lefoglalta a 701 négyzetméternyi útfelület egytizedét a győri Hédervári utcában.

Nagy tartozás, kis bevétel

Az út összesen egy 3 203 000 forintos köztartozás – plusz 4209 forint pótlék – fejében, 24 800 forintos végrehajtás díjért került az állam, pontosabban az adóhivatal kezébe, derül ki a NAV által közzétett adatokból. Az úgynevezett becsértéke 140 000 forint, vagyis négyzetméterenként nagyjából 2000 forint, de már ennél kevesebbért úttulajdonosok lehetünk.

Az adóhatóság árverési szabályai szerint 91 000 forint az a legalacsonyabb ár, amennyiért már megvehető az út – az ingatlanoknál a becsérték legalább 65, lakóingatlannál 75 százalékát kell megajánlani, hogy eredményes legyen a licit –, vagyis négyzetméterenként 1300 forintért lehet utunk (miközben egy autópálya, igaz, vadonatúj állapotban, még szinte meleg aszfalttal, felüljárókkal és vadátjárókkal, négyzetméterenként tizenötezer forintnál olcsóbban nemigen jön ki). Persze az is lehet, hogy végül tömegek akarnak majd egy győri út tulajdonosai lenni, és az ár felkúszik több százezer forintra (aminek feltehetően az adóadós örül majd legjobban, hiszen minél drágábban veszik meg az útját, annál kevesebb adótartozása marad).

És hogy ha már megvettük, lezárhatjuk-e, és szedhetünk-e rajta útdíjat, útvámot vagy bármi ilyesmit? A NAV  – múlt év végéig APEH – sajtóosztálya erre a kérdésünkre sajnos fölöttébb általános választ adott, eszerint az út új tulajdonosa "hasonló tulajdonosi jogokkal rendelkezik, mint bármely egyéb ingatlan esetében, azzal a megkötéssel, hogy az ingatlanon esetlegesen bejegyzett egyéb jogok (szolgalmi, özvegyi, stb.) terhelik az új tulajdonost is". Egyébként valószínű, hogy nem sokat nyerne az út tulajdonosa, legalábbis eddig nemigen volt érdeklődés a NAV által felkínált utakra: az adóhivatal tájékoztatása szerint 2009 óta mintegy ötven ilyen tétel szerepelt az e-árverése, ám ebből csak néhány volt eredményes.

Persze nem az út az egyetlen különleges eleme a NAV egyidejűleg több száz tétel online licitjét meghirdető árverési felületének. Három csoportra – ingó, ingatlan és üzletrész – osztották a vagyontárgyakat, amelyekből a cikk megírásakor csaknem kilencszázat hirdettek meg eladásra (a futó licitek száma ennél kevesebb, jelenleg kevesebb, mint kétszáz).

Autómosó kozmetikával

Ezek között van néhány igazán pazar darab. Letenyén például 20 millió forintra becsült, 25 ezer négyzetméteres agyagbányának lehetünk akár már 13 millióért tulajdonosai, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályiban 24 milliós értékűnek mondott, egy kozmetikával egy épületbe telepített autómosót szerezhet, aki a tiszta autókban lát üzletet. Igaz, még ha a minimális 15,6 milliós áron is tudja megvenni, és 900 forintot számol egy mosásra, akkor is több mint 17 000 tiszta autó után lesz pénzénél, ami akkor is majdnem két és félév, ha napi átlagban húsz autót tisztít meg (és akkor még semmilyen költséggel, adóval nem számoltunk).

A legolcsóbb, jelenleg meghirdetett ingatlan egyébként szintén Borsodban van: egy büttösi zártkerti, szőlő besorolású terület becsértéke mindössze 5000 forint, vagyis – az érdeklődés hiányában érvényes minimálár életbe léptetésével – akár már összesen 3250, négyzetméterenként 6 forintért lehet 536 négyzetméternyi szőlőnk. A név persze megtévesztő: szőlő egy fürt nincs rajta, a terület olyan állapotban van, hogy csak Krasznahorkai-regények fekete-fehérben fotózott filmadaptációinak helyszíneként tudjuk elképzelni.

5000-től 190 000 000-ig

Egyébként ugyanennyi pénzért Somogyban több mint hétszáz négyzetméternyi rétet, míg Zalában, Lispeszentadorjánban egy belterületi, 230 négyzetméternyi udvart vagy mit vehetnénk. A legolcsóbb budapesti ingatlan egy XXII. kerületi, 1500 négyzetméteres gyümölcsös, aminek a becsértéke 60 000 forint. Összesen huszonhét ingatlan van, ami olcsóbb 100 000 forintnál, ebből tizennégynek a becsült értéke az 50 000 forintot sem éri el.

A másik végletet jelenleg egy budapesti, XVII. kerületi, beépítetlen ingatlan jelenti 190 000 000 forintos becsértékkel, a második egy XIII. kerületi, Kárpát utcai üzlethelyiség, amit 75 millióra értékeltek (korábban ugyanilyen becsértékkel kastély is szerepelt az e-árverésükön, de volt már kalapács alatt halas- és horgásztó is). A legdrágább vidéki ingatlan egy 33 milliót érő szegedi családi ház, ezeken kívül még tíz olyan ingatlan van, aminek a becsértéke eléri a húszmillió forintot.

 

Az igazán különleges kínálatot persze az ingóságok között találjuk. A meghirdetett és a cikk készítésekor futó árverések tételeiben szerepel egy 5,25 milliót érő automata tekepálya – két sávos, vezérlőpulttal, pályatesttel és komplett technikai leírással, a Csorna-közeli Bősárkányon működik –, Szász Endre tervezte, tizenöt darabos mokkáskészlet, tűzálló páncélszekrény, fél liter légyriasztó (meglehetősen drágán, 4000 forintért, majdnem ennyiért rétet vehetnénk), valamint ennél is drágábban, 6000 forintért egy nyestvédelmi spray.

Lószerszám, autóalkatrészek

A legolcsóbb tételek 1000 forintosak, a listából látható, hogy valahol Baranyában egy komplett lovászatot vagy lófelszerelési üzletet pusztított el a válság, fekete és barna hámszíjak, kengyelszárak, nyalósótartók kaphatók darabonként akár már ötszáz forintért (az ingóságoknál a becsérték ötven százaléka a minimumár). Szintén Baranyából 5000 forintra értékelt multifunkcionális masszírozógépek tucatjával vehetjük meg.

Egy Vas megyei autókereskedésből 12 000 forintos kuplungszettet vehetnénk, sajnos nem tudni, milyen autótípushoz. Kismamák 20 000-ért vehetne automata mellszívót, a leírás szerint elem nélkül, ami arra a biztató körülményre utal, hogy még nem használták. Csak 15 000 forint egy rezonátor, nem tűnik soknak, bár nem tudjuk, mire való, de jól cseng a neve, igaz, mi olyanok vagyunk, akik egy zsibvásárra betévedve – az egész árverési oldalnak ugyanis ilyesmi hangulata van, nem számítva persze a másolt dvd-k hiányát – egy önműködő villamosjegyet is megvennének, ha az a barátaik szerint olcsó annyiért.

Felelősséget nem vállal

Az adóhivatali licitálások egyik visszatérő klasszikusa az autó, emlékszünk erre még az árverési hiénák időszakából. A legolcsóbb autók 100 000 forintos becsértékkel szerepelnek a listán, kilenc ilyet találtunk az árverésre meghirdetett tételek között. A legjobb állapotúnak egy most 22 éves, 100 000 forintra értékelt Opel Kadett tűnik, épp csak lejárt műszakival, a "jobb első ajtón zár nem működik, bal első ajtón a kárpit lóg" – elvileg ennél nagyobb hibáiról nem tudni. Illetve van egy 1996-os Daewoo Nexia, házilag kicsit megbütykölve, elég hosszú hibalistával és egy elgondolkodtató NAV-megjegyzéssel, miszerint "a jármű alváz- és motorszámának nyilvántartásban szereplő adatokkal való egyezősége tekintetében az adóhatóság felelősséget nem vállal".

A másijk végletet egy 7 milliósra becsült, 2009-ben forgalomba helyezett Nissan jelenti, a több mint kétszáz autóból egyébként négynek az értéke éri el az ötmillió forintot, és nagyjából száz van, amit legalább egymillióra értékeltek. A legdrágább ingóság egyékbént nem ez az autó, hanem egy 10 milliósra értékelt Forwarder márkájú erdészeti rakodógép. Emellett egy 6,3 milliós konyhabútor és egy 5,5 milliós hídkővágó- és szélezőgép tartozik az értékes ingóságok közé.

 Az adóhivatal 2010-es végrehajtási és árverési bevételei
  2010-es év
Végrehajtással behajtott összes tartozás (millió Ft) 303 867
ebből
ingóárverés (millió Ft) 1 857
amiből hagyományos 245
amiből árverésen kívül, árverés hatályával 665
amiből elektronikus árverés (millió Ft) 947
ingatlan árverés (millió Ft) 507
amiből hagyományos 101
amiből árverésen kívül, árverés hatályával 254
amiből elektronikus árverés (millió Ft) 15

Az adóhivatal tájékoztatása szerint egyidejűleg általában ötven-száz árverésen lehet ajánlatot tenni, a liciteket folyamatosan töltik fel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ingóárverések nagyjából 35 százaléka sikeres, az ingatlanoknál 20 százalék körül van ez az arány, az üzletrészekre – most tizenegy ilyen van meghirdetve – viszonylag alacsony az érdeklődés. A NAV statisztikái szerint egy sikeres ingóárveréseken átlagosan nyolc-kilenc, míg egy ingatlanárverésen átlagosan három ajánlattevő vesz részt.

A valaha volt legértékesebb ingóság egy automata ipari lapmosógép volt, amit 85 millió forintos becsértéken hirdettek meg, de sikertelenül. A legdrágábban, 24 millió forintért egy homlokrakodógépet adtak el. A legértékesebbre becsült ingatlan, ami eddig online árverésen szerepelt, egy 215 milliós épület volt, ami nem kelt el; a legtöbbet, 26,4 millió forintot, egy beépítetlen területért fizettek.

Ki és hogyan árverezhet?

A NAV tájékoztatása szerint okmányirodai és az Elektronikus Árverési Felületen végrehajtott regisztrációval lehet online licitálni. Aki ingatlant vennének, annak az árverést megelőzően 10 százalékos árverési előleget kell elutalnia; a nem nyertesek ezt visszakapják, a nyertes előlege beleszámít a vételárba. Az ingóárveréseken bármely regisztrált felhasználó részt vehet, feltéve, hogy korábbi árverési szabálytalanság miatt nincs kizárva.

Az árverési vételárat a hivatalos értesítés átvételét követő nyolc napon belül kell megfizetni, e szabály alól csak ingatlanárverés lehet eltérni, a jogszabályban meghatározott feltételek esetén. Amennyiben az ingatlanárverés nyertese határidőig nem fizeti ki a vételárat, elveszíti az árverési előleget. Ingóárverés esetén a nyertes visszalépésével a következő legmagasabb ajánlatot tevő veheti át az ingóságot, a vételárak közötti különbözetet azonban ki kell fizesse – közölte a NAV.