Csúszik a Pick-beruházás

2011.04.18. 10:26

Egy földterület tulajdonjoga hátráltatja a Pick Szeged Zrt. új beruházásának megvalósítását. A külterületi bővítésre nagy szüksége lenne a vállalatnak, mivel szegedi gyárai be vannak szorulva a városba, a bővítés ott már nehéz – írja a Népszabadság.

A vállalat a jelenlegi öt gyárából legalább hármat-négyet szeretne egy új, zöldmezős beruházás keretében egyesíteni, ezzel korszerűsítenék, gazdaságosabbá tennék.

A megbeszélések még 2009-ben indultak arról, hogy az M5-ös és az M43-as autópálya kijárata környékén kapnak területet. Ezeket a parcellákat Szeged városa ipari parknak akarta megszerezni az államtól. A polgármester Botka László be is adta a földterületre vonatkozó igényt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, ahol támogatólag előkészítették, de a kormányváltás után elült az ügy.

A Pick által kiszemelt terület így jelenleg is az állam tulajdonában van. Az önkormányzat azonban úgy tűnik nem kerülhető meg, az államnak először el kellene adni a földet a szegedi önkormányzatnak, s attól vehetné meg a Pick. Máskülönben pályáztatni kell az állami földet, és elvinnék a spekulánsok, aztán már csak tőlük kaphatná meg a cég, írja a Népszabadság.

A lap értesülései szerint a Pick Szeged azért fontos befektetés Csányi Sándor számára, mert alapvetően keletre szállít, és ehhez földrajzilag a szegedi üzemek vannak a legjobb helyen.