Történelmi csúcsra drágul a benzin

2011.04.18. 14:14

Emeli bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., ezzel a benzinár új történelmi csúcsot ér el, a gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn. Az emeléssel a benzin átlagára 384-385 forintra nő, a gázolajé 375 forint marad.

Egy hete nem változtatott az üzemanyagok nagykereskedelmi árán a Mol. Legutóbb két hete emelkedett a benzin ára, a gázolaj ára viszont harmadik hete változatlan. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A benzin árát a nyersolaj világpiaci ára, a forint és dollár árfolyama, valamint az adó mértéke befolyásolja. Tavaly még az adóemelés miatt nőtt meg drasztikusan az üzemanyagok ára, azóta viszont csak az első két tényező alakította ezeket. Ráadásul ha a forint gyengül, vagy nő az olaj ára, akkor a fogyasztói árnak nemcsak a kvázi termelői árrésze emelkedik: az áfa is a megemelkedett összeget növeli. Vagyis ha az olajár vagy a forintgyengülés 4 forintos emelést indokol, az valójában 5 forintos drágulásként csapódik le.

Az olajárak miatti benzindrágulást egyes országokban a jövedéki adó csökkentésével a költségvetés terhére kompenzálta az állam. Erre elvi szinten nálunk is lenne lehetőség, az egy literre jutó adó mértéke nagyjából 20 forinttal az unió által elvárt szint fölött van, az üzemanyagok jövedéki adójának módosítására azonban úgy tudjuk, egyelőre nincs kormányzati szándék.

Kedvező ugyanakkor, hogy a forint erőre kapott, és nem gyengül a meghatározó valutákkal szemben, egy dollár jelenleg 184 forintot ér. Emlékezetes, 2001-ben fordított volt a helyzet, az olaj mindössze 24 dollár körül mozgott, a dollár viszont 286,5 forinton állt. Az olaj hasonló magasságokban legutóbb 2008-ban volt, akkor 293 forint körül alakult a benzin átlagára, az erősebb forintnak köszönhetően. Igazi drágulás tavaly indult, 2010 elején a jövedékiadó-emelés 14 forinttal dobta meg az árakat literenként, amelyek az év során összesen 47 forinttal nőttek.

Az alábbi grafikon az elmúlt évek átlagárait és a 2011-es aktuális árszintet mutatja: