Ártámogatást kaphatnak a hőszolgáltatók

2011.04.19. 07:19

Olyan támogatási rendszer bevezetését fontolgatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amellyel három lépésben lehetne megválni a hővel kapcsolt áramtermelés támogatási rendszerétől (KÁT), miközben létrejönnének az indokolt költségeken alapuló távhőárképzés feltételei is,erősíti meg a korábbi híreszteléseket a Világgazdaság.

Az első, átmeneti időszakként kezelt szakasz július 1-jén indulna, és október 15-ig tartana. Ebben a három és fél hónapban a biztonsági gázkészletek rovására és a belföldi gáztermelés felhasználásával reméli a tárca lejjebb kényszeríteni a távhőárakat. Az árak és a szolgáltatói tarifák is befagyasztva maradnának.

A távhőtermelők a lakossági célú hőelőállításra kedvezményesen vásárolhatnak majd gázt, a szabályozás korábban már ismertté vált elemei alapján ellátójuk az MVM lesz.

Július 1-jén a kapcsolt termelők kikerülnének a kötelező átvétel alól, de a legfeljebb 50 megawatt kapacitású termelők eladhatják az áramukat a szervezett villamosenergia-piacon. Az átmeneti időszakban számukra létrehoznának egy olyan, speciális árat, amely áramukat eladhatóvá tenné. Más szóval: ez a priorizált ár minimális támogatást is tartalmazna. Mértékéről, illetve az e rendszerben átvehető villamos energia mennyiségéről még folynak az egyeztetések.

A második szakasz október 15-től 2012 végéig tartana. A lényegi változás a költségalapú hatósági árak bevezetése lenne. A szolgáltató ekkortól olyan áron veszi meg a hőt a termelőtől, amely annak indokolt költségeit tükrözi. Azt azonban még ki kell dolgozni, hogy ez esetben mi minősül indokolt költségnek.

A termelő továbbra is kedvezményesen vásárolhat gázt. Ha a termelő még ezen feltételek mellett is hőáremelésre kényszerülne, a szolgáltatónak akkor sem kellene árat emelnie, mert hőalapú ártámogatást kap a lakossági célú távhőellátás mértékéig.