Kínaiak álmodják újra a MÁV-ot?

2011.04.19. 17:00

Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a China Railway Construction Corporation vezetőjével 2011. április 19-én, Pekingben. A magyar vasúttársaság elnök-vezérigazgatója a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos által vezetett delegáció tagjaként utazott Kínába.

A Pekingi Magyar Nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón a magyar fél bejelentette, hogy a megállapodás a két cég közötti hosszú távú együttműködés kereteit rögzíti. A tervek szerint a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb integrált építőipari vállalatcsoportjaként számon tartott kínai cég technológiai, építési és finanszírozási eszközökkel vesz részt a MÁV korszerűsítésében.

Az együttműködés kiterjed a meglévő vasútvonalak korszerűsítésére, az új vasútvonalak felmérésére, tervezésére és megépítésére, valamint mozdonyok és vasúti berendezések szállítása és gyártása.

A felek megállapodtak abban, hogy az érintett minisztériumok és a két vállalat szakértőinek bevonásával haladéktalanul munkacsoportot hoznak létre az együttműködés jogi, pénzügyi és szakmai kereteinek kialakítására, a bevonható projektek meghatározására.