265 forint alatt az euró

2011.04.20. 17:16

Javították a magyar részvényekre adott befektetési ajánlásukat szerdán londoni felzárkózó piaci elemzők, a kormány költségvetési programjának megítélése alapján.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlege a globális felzárkózó térség tőzsdei kilátásairól befektetőknek összeállított, szerdán Londonban kiadott előrejelzésében közölte, hogy az eddigi alulsúlyozottról egyenlő súlyozásúra emeli magyar piacra adott ajánlását, miután a költségvetési reformcsomag múlt havi bejelentése nyomán kedvezőbbé vált a cég elemzőinek értékelése a magyar piaci kilátásokról.

A BUX persze nem csak ennek köszönhetően, de emelkedett, magyar idő szerint délután emelkedő indexekkel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapír- piacokon. New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,34 százalékos, a S&P-500 index 0,50 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,64 százalékos nyereséget mutatott.  A BUX 23 921 ponton zárt, ez 320 pontos, 1,4 százalékos erősödés. A vezető papírok közül a Richter emelkedett a legtöbbet, 2,5 százalékot, a Mol 1,6, az OTP 1,4 százalékot drágult, a Magyar Telekom 614 forinton zárt, pont ott, ahol tegnap is.

A forint az euróval szemben erősödött, ennek nem is mértéke, hanem inkább az jelentős, hogy a 265-ös szint alá került az árfolyam. Az erősödés elsősorban annak köszönhető, hogy a piacokon csökkent a kockázatkerülési szándék. A dollár ára 182, a svájci franké 204 forintra csökkent.

Idén 2,8, jövőre 3 százalékos GDP-növekedés várható Magyarországon a Világbank frissen megjelent, tíz legutóbb csatlakozott EU-tagországról készített rendszeres jelentése szerint. Ez a kormány konvergenciaprogramban vázolt elképzelései közül a konzervatív pályához áll közelebb. A Világbank prognózisa szerint legnagyobb ütemű növekedés Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban várható 2012-ben, 4 százalék fölött.