Az MFB bocsáthat ki kötvényt Kínában

2011.04.22. 16:42

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lehetne a kötvénykibocsátó Kínában, nem a magyar állam, derül ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kínai látogatásáról pénteken kiadott közleményből.

A tárca közleménye szerint a beruházási együttműködés során a finanszírozás forrása lenne a kötvénykibocsátás. A közlemény a kötvénykibocsátás részleteiről nem szól, csak annyi szerepel benne, hogy egy vezető kínai bank szervezésében történne meg. A nagyságrendjét szintén nem említi a közlemény, de Szarvas Ferenc, a MÁV vezérigazgatója Pekingben az MTI-nek azt nyilatkozta: a magyar vasúttársaság és a China Railway Construction Corporation (CRCC) közötti együttműködésben megvalósuló projektek  finanszírozása több százmilliárd forintot tehet ki.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint a sikeres tárgyalások jó alapot teremtenek ahhoz, hogy további kézzelfogható eredményekkel zárulhasson a május második felében Magyarországon tervezett kormányközi vegyes bizottsági ülés.

A miniszter Pekingben, Hongkongban, Sencsenben (Senzhen) és Csungkingben (Chongqing) folytatott az elmúlt napokban kormányzati szintű tárgyalásokat a kínai Kereskedelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Vasútügyi Minisztérium, a Közlekedési Minisztérium, a kínai Légügyi Hatóság, a kínai jegybank és számos nagyvállalat vezetőivel.