190 forinton rögzíthetik a frankot

2011.04.26. 12:49

Újabb részletek szivárogtak ki a jelzáloghitelesek megmentéséről szóló csomag terveiről. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Bankszövetség mfor.hu birtokába jutott jegyzőkönyve szerint 190 forintos frankárfolyamon rögzítenék a frankhitelesek törlesztőrészletét, és negyedévente csak a bedőlt hitelek biztosítékául szolgáló ingatlanok öt százalékát értékesíthetnék a bankok.

A tartósan nem fizető jelzáloghitel adósok szűk köre esetében az ügyfél vagy a bank kezdeményezheti a helyi önkormányzatnál az adott ingatlan önkormányzat általi megvásárlását 35 százalékos áron, a döntést az önkormányzat hozza meg.  A kis- és középvállalkozások hitelezésének ösztönzése érdekében ezen hitelállomány január 1.-hez mért növekménye leírható lenne a banki különadó alapjából.

A kiszivárgott tervezet szerint 2013-ban a jelenlegihez képest 35 százalékkal 117 milliárd forintra, majd további 35 százalékkal 76 milliárdra csökkenne a bankadó.  Az mfor.hu birtokába került jegyzőkönyvön Patai Mihály, a Bankszövetség elnökének és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a neve szerepel. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint egyelőre még nem született megállapodás.