Egyszerre bővít és leépít a GE

2011.04.28. 14:07

Kétszázötven új álláslehetőséget jelent a Borsod megyei Ózd és környékén élőknek az az új beruházás, amelynek megnyitó ünnepségét csütörtökön tartották a GE Energy ózdi üzemében; az új gyártósor mintegy 900 millió forintba került.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta: nagyon fontos ez a beruházás, hiszen egy hátrányos helyzetű térségben valósult meg.

Hozzátette: az a cél, hogy ezen területekre hozzanak olyan vállalatokat, cégeket, amelyek hosszú távon tudnak, akarnak és képesek nagy létszámban munkahelyeket teremteni. Reményét fejezte ki, hogy a GE döntése példaértékű lehet más vállalkozások számára is.

Elbocsátó, szép üzenet

Májusban újabb 50 ember elbocsátása várható a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyárában, de az idei év végére tervezett további 600 fős leépítés a remények szerint kisebb is lehet - értesült szakszervezeti forrásból csütörtökön az MTI.

Márciusban 10 dolgozótól vált meg a vállalat Nagykanizsán, május 20-a környékén újabb 50 embert, szeptemberben pedig még 30-at bocsátanának el, majd az idei év végén várhatóan még mintegy 600 dolgozótól válhat meg a cég. Ez utóbbi adat azonban még nem végleges, a remények szerint a most is folyó, újabb munkalehetőségek megszerzését célzó tárgyalások jóvoltából ennél kevesebb is lehet.

A magát megnevezni nem kívánó szakszervezeti forrás szerint az érdekképviselet pozitívan értékeli azt a támogatási és juttatási rendszert, amit a GE nyújt az elbocsátott dolgozóknak. Ennek része, hogy az elbocsátás előtt 30 nappal kezdődik a fizetett felmentési idő, a kollektív szerződésben foglaltaknál nagyobb mértékű a végkielégítés, illetve a munkaügyi központokkal együttműködve külön bizottság segíti a kilépők újbóli elhelyezkedését.

Pontos számot a szakszervezet arról még nem tudott közölni, hogy az eddig elbocsátottak mekkora arányban tudtak újból elhelyezkedni, de annyi tudható, hogy a távozók nagyobb része másutt ismét munkába tudott állni.

Sok, de kevesebb

Kalocsai Kinga, a GE régiós kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére azt mondta: a 2011 végén bejelentett, az eredeti tervhez képest már csökkentett létszámleépítés keretében Nagykanizsán erre az évre 706 munkahely megszüntetését tervezték. Hozzátette: jelenleg még nem tudja megerősíteni, hogy "az átmeneti keresletnövekedés milyen változásokat jelent a nagykanizsai gyárra vonatkozóan".

A GE tavaly novemberben közölte, hogy a korábban bejelentetthez képest kevesebb dolgozójától válik meg Magyarországon. Az akkori tájékoztatás szerint új beruházásokkal és a termelés átcsoportosításával a tervezettnél majdnem félezerrel kevesebb munkahelyet szüntet meg a magyarországi fényforrás üzletágban.