Hernádi: Mi vagyunk a bezzeggyerek

2011.04.28. 16:46

"Mára a Mol csoport a régió eminensévé vált, mi vagyunk a bezzeggyerek" - mondta Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján, miután az olajipari vállalat közgyűlése minden határozati javaslatot jóváhagyott.

Változások az igazgatóságban

Kupa Mihály lemondott az felügyelő bizottsági tagságáról, Mosonyi György pedig az igazgatósági tagságáról, a Mol felügyelő bizottságában folytatja tovább. Világi Oszkárt, a Slovnaft vezérigazgatóját a Mol igazgatóság tagjává válaszották, Töröcskei Istvánt a Mol fb-tagjaként a társaság audit bizottságába szavazták be. A részvényesek elfogadták az igazgatóság 18 hónapra való felhatalmazását saját részvény vásárlására az alaptőke 25 százalékának erejéig.

Nincs osztalék

84 százalék igen és 15,6 százalék nem szavazattal elfogadta a közgyűlés, hogy a teljes 103 milliárd forint eredményből ne fizessenek osztalékot. Hernádi szerint az igazgatóságnak nem volt könnyű előállni ezzel a javaslattal, ugyanakkor szükség van rá ahhoz, hogy a cég organikusan fejlődjön tovább és megvalósíthassa a kutatás-kitermelés területén ambiciózus terveit. A 2010. évi nem konszolidált beszámolót 2949 milliárd forint főösszeggel, 103,2 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel és 153 milliárd forint lekötött tartalékkal fogadták el.

A Szurgut nem volt ott

A Surgutneftegas 2009-ben vásárolta meg az osztrák OMV-től a Mol 21,1 százaléknyi részvényét, de a részvénykönyvi bejegyzés azóta sem történt meg. A törvényi előírások szerint a bejegyzéshez a Magyar Energia Hivatal jóváhagyása szükséges. (A Mol alapszabálya szerint egy részvényes, vagy részvényesi csoport sem gyakorolhat 10 százaléknál több szavazati jogot.) A hivatal azonban a Surgutneftegas erre irányuló kérelmének eljárását 2010-ben hozott végzéssel megszüntette, mert az orosz cég nem nyújtotta be a hivatal által kért információkat a megadott határidőig. A Surgutneftegas nem élt a felülvizsgálati lehetőséggel, amiből az következik, hogy a részvénykönyvi bejegyzésnek sincs meg a törvényi feltétele. A Surgutneftegas a múlt évi közgyűlésen sem vehetett részt szavazati joggal, csupán megbízottja volt ott megfigyelőként.

Szerinte a kutatás-termelés üzletág a csoport működésének fő hajtóerejévé vált, a kitermelés napi 144 ezer hordó olajegyenértékesre nőtt. A gázüzletágról Mosonyi György a közgyűlésen elmondta, a Mol nem tekinti növekedési területnek a gázszállítási és tárolási területet, elsősorban a kutatási portfólió értékét szeretnék növelni.

Hernádi örül az MVM terjeszkedésének

Hernádi az Indexnek arra a kérdésére, hogy mit gondol az MVM gázszektorban tervezett erősebb tulajdonosi szerepvállalásáról, elmondta: örül neki, bár pontos értesülései nincsenek az állami vállalat terveiről. A Mol földgázszállítójának esetleges állami átvételét firtató kérdésre azt mondta, a Mol csoport portfoliója időnként változik, olykor elad belőle részeket, néha vásárol, néha visszavásárol, a nemzeti stratégiai szempontokat ugyanakkor mindig szem előtt tartják.

Hernád Zsolt az újabb, horvát kisbefektetőktől történt Ina-részvényvásárlásról és a horvát pénzügyi felügyelet Ina-részvények horvát tőzsdei forgalmazásánakfelfüggesztéséről úgy nyilatkozott: valóban vásároltak direkt és indirekt módon újabb részvényeket, de ezzel kapcsolatban eleget tettek minden jogszabályi és bejelentési kötelezettségüknek. "Hogy mennyiért vettük, kitől és milyen körülmények között, az üzleti titok, amit sem eddig, sem ezután nem mondunk el" - tette hozzá.