Nem lesznek oroszok a Mol közgyűlésén

2011.04.28. 09:35

Ma tartja a Mol Nyrt. éves rendes közgyűlését, amelyen az MTI értesülése szerint nem vesz részt szavazati joggal a társaság legnagyobb tulajdonosa, az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz).

A Mol igazgatósága azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a társaság az idén ne fizessen osztalékot és a 2010. évi nem konszolidált 103,2 milliárd forint adózott nyereség az eredménytartalékba kerüljön. A Mol az elmúlt két évben sem fizetett osztalékot. Utoljára 2008-ban, megelőző évi nyereségének 40 százalékát osztotta szét a részvényesek között, az egy részvényre jutó osztalék akkor 883 forint volt. Az igazgatóság lényegében a nagy összegű beruházási projektekkel magyarázza, hogy a profitot forgassák vissza.

Alig érzik a különadót

A Surgutneftegas 2009-ben vásárolta meg az osztrák OMV-től a Mol 21,1 százaléknyi részvényét, de a részvénykönyvi bejegyzés azóta sem történt meg. A törvényi előírások szerint a bejegyzéshez a Magyar Energia Hivatal jóváhagyása szükséges. (A Mol alapszabálya szerint egy részvényes, vagy részvényesi csoport sem gyakorolhat 10 százaléknál több szavazati jogot.)

A hivatal azonban a Surgutneftegas erre irányuló kérelmének eljárását 2010-ben hozott végzéssel megszüntette, mert az orosz cég nem nyújtotta be a hivatal által kért információkat a megadott határidőig. A Surgutneftegas nem élt a felülvizsgálati lehetőséggel, amiből az következik, hogy a részvénykönyvi bejegyzésnek sincs meg a törvényi feltétele. A Surgutneftegas a múlt évi közgyűlésen sem vehetett részt szavazati joggal, csupán megbízottja volt ott megfigyelőként.

Az igazgatóság azt javasolja, hogy a részvényesek a magyar számviteli szabályok alapján készített 2010. évi nem konszolidált beszámolót 2949 milliárd forint főösszeggel, 103,2 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel és 153 milliárd forint lekötött tartalékkal fogadják el.

A nemzetközi számviteli szabvány (IRFS) szerint készült konszolidált mérleget 4486 milliárd forint mérleg főösszeggel és 104 milliárd forint nettó eredménnyel javasolja az igazgatóság a részvényeseknek elfogadni.

Személycserék

A közgyűlésen a részvényesek döntenek az igazgatósági tagságáról lemondott Mosonyi György helyének betöltéséről. Az igazgatóság Világi Oszkárt, a csoporthoz tartozó pozsonyi Slovnaft a.s. igazgatóságának elnökét, vezérigazgatót javasolja a Mol igazgatósági tagságára 2011. május 1-jétől 2016. április 30-ig tartó időszakra.  Ugyanakkor az igazgatóság azt javasolja, hogy a 2011. május 1-től 2016. április 30-ig tartó időszakra Mosonyi Györgyöt válasszák meg a felügyelőbizottság tagjává.