Erzsébet
1 °C
4 °C

Már a panelben is zöldség terem

2011.05.02. 07:15

A zöldség- és gyümölcsárak emelkedése nyomán újra divatba jönnek a kiskertek. Dunántúli városokban azonban már arra is van példa, hogy a panelházak erkélyén, teraszain is mind többen termelnek valamilyen haszonnövényt, írja a Napi Gazdaság.

Helyi ingatlanközvetítők szerint Kaposvár környékén az elmúlt fél évben csaknem harmadával csökkent az eladó hétvégi telkek száma, miután egyre inkább előtérbe kerül azok hasznosítása. A pécsi piacfelügyeletnél arról számoltak be, hogy bár statisztikát nem vezetnek, a korábbi évekhez képest az idén legalább 25-30 százalékkal több  volt a palántaárus.

Bodó Balázs, a zalaegerszegi Bodó Kertészet tulajdonosa szerint egyre többen keresik a palántákat, idén tavasszal a forgalmuk csaknem a duplája volt a tavalyinak. A paprika és a paradicsom a legkelendőbb, de viszik az eper- és a málnapalántát, valamint a különböző gyümölcsfákat is, egyre többen érdeklődnek, hol, mit és hogyan érdemes termelni. Bodó hozzátette: ha az erkélyen nem is, de egy pár négyzetméteres területen már lehet annyi zöldséget termelni, ami a jelenlegi árakat figyelembe véve érdemben csökkenti a kiadásokat. Néhány éve még visszafogták a zöldségpalánta-nevelést, mert alig volt rá vevő, ma a dísznövényeket szorítják háttérbe.

Hasonló tendenciákról számolt be Besszer Mihály, a Közép-Dunántúlon több kertészeti üzletet, illetve vetőmagboltot működtető Vértes Kft. értékesítési vezetője is. Tavasszal minden üzletükben jóval több, döntően kis kiszerelésű vetőmagot, dughagymát  adtak el, mint a korábbi években, de a nagyobb tételeket vásárlók száma is nőtt. Az árak alakulása miatt egyre több térségbeli kertészet foglalkozik palántaneveléssel, és önmagáért beszél, hogy idén már csaknem kétszer annyi  kiskertekben alkalmazható permetező- és növényvédő szer fogyott, mint a korábbi évek hasonló időszakában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?