Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Skót bankot venne az OTP Romániában

2011.05.02. 11:16

Az OTP tárgyalásokat folytat a Royal Bank of Scotlanddal (RBS) arról, hogy a magyar bank felvásárolná a brit pénzintézet romániai leányvállalatát - írta hétfői számában a Ziarul Financiar,. A tekintélyes román pénzügyi-üzleti napilap "egyes piaci forrásokat" idézett, amelyek szerint e tárgyalások "nem helyi szinten", hanem közvetlenül a két bank budapesti, illetve amsterdami központja között folyik.

Ezek a források közölték a lappal azt is, hogy még nem kezdődött el a Due Diligence audit folyamata, először még előzetes árajánlatot kell tenni, majd csak azután következik az üzlettel kapcsolatos mérlegelés. A Ziarul Financiar tudni véli, hogy az említett árajánlatot két héten belül terjesztik elő.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet pénteki közgyűlése után tartott budapesti sajtótájékoztatóján már jelezte: egyetlen bankot sem ad el az OTP, Romániában pedig van egy felvásárlásra kiszemelt konkrét célpont is, amely mérlegfőösszegét tekintve picit nagyobb, mint az OTP Bank Romania. Csányi hozzáfűzte: jelenleg az a legfontosabb az OTP számára, hogy ahol már a csoport jelen van, növeljék a piaci hányadot. Azt is elárulta, hogy Romániában nem az MKB ottani leánybankját akarják megvenni. Szerinte 8-10 százalék körüli az a piaci hányad, amely mellett hatékony lehet egy leány-hitelintézet működése.

A román pénzügyi napilap hétfőn azt írta: a magyarok már tavaly bejelentették, hogy meg akarnak vásárolni egy bankot Romániában. A lap szerint az OTP "közepes méretű" piaci szereplő ebben az országban, a "hierarchiában" a 17. helyet foglalja el. Emlékeztet: tavaly a magyarok tárgyalásokat folytattak Ilie Carabulea üzletemberrel a Banca Comerciala Carpatica nevű pénzintézet esetleges felvásárlásáról, végül azonban a tranzakcióra nem került sor.

Az OTP csoport 2004-ben lépett be a romániai piacra, amikor a török tulajdonban volt romániai RoBankot megvette 47,5 millió dollárért, majd 2005 júniusában keresztelte át OTP Bank Romaniára. A bank eredeti célja az 5-10 százalékos piaci részesedés elérése volt, ennek megfelelően 150-200 fiókot tervezett létrehozni Romániában.

Az országban azonban 2006-tól váratlanul kiélezett versenyhelyzet alakult ki, a 9,1 százalékot is elérő akkori GDP-növekedés által felkeltett beruházási kedv hatására minden esztendőben ezer-ezer bankfiók nyílt Romániában, a bankszektorban alkalmazottak száma akkor 35 ezerről 75 ezerre nőtt. A megerősödött mezőnyben tehát nem lehetett az eredetileg óhajtott piaci részesedést elérni.

Ami az RBS-t illeti, 2008-ban jelent meg Romániában, amikor felvásárolta a holland ABN Amro ottani leányvállalatát. A válság miatti súlyos veszteségek miatt részben államosított brit pénzintézet romániai fiókintézete, az RBS Romania tavaly év végén a 13. helyen állt a romániai bankok piaci részesedési rangsorában. Az RBS Romániát a britek már 2009-ben eladásra kínálták, de - mint a Ziarul Financiar írja - nem találtak olyan vevőt, aki a számukra elfogadhatónak tartott vételárat hajlandó lett volna megfizetni.