Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Szerdától újabb csúcson a benzinár

2011.05.02. 14:09

A Mol szerdán 4 forinttal emeli a benzin nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolajét 3 forinttal csökkenti. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 371,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 354,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 388-389 forintos literenkénti áron, míg a gázolajat továbbra is 371-372 forintos literenkénti áron tankolhatják majd az autósok. Az elmúlt hetekben egyébként csökkent a benzinárak szórása a kutakon, a drágább helyek láthatóan próbálják elkerülni a 400-as szint átlépését; azonban borítélkolható, hogy a mostani emelés után sok helyen már csak fillérekre lesznek ettől.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan történelmi csúcsokat dönt a benzinár, legutóbb két hete nőtt a mostanáig aktuális rekordra. Akkor bruttó 3 forinttal emelte a Mol a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, ezzel az átlagár 384-385 forintra nőtt.

A változtatások oka, hogy a benzin forintban mért jegyzésára tovább emelkedett, miközben a gázolajé csökkent, köszönhetően a hazai fizetőeszköz dollárral szembeni erősödésének. A benzin árát a nyersolaj világpiaci ára, a forint és dollár árfolyama, valamint az adó mértéke befolyásolja. Tavaly még az adóemelés miatt nőtt meg drasztikusan az üzemanyagok ára, azóta viszont csak az első két tényező alakította ezeket.

Ugyan elméletileg a világpiaci árak növekedését kompenzálhatná az állam a jövedéki adó mérséklésével, hiszen nálunk az egy literre jutó adó mértéke nagyjából 20 forinttal az unió által elvárt szint fölött van, úgy tudjuk, hogy erre egyelőre nincs kormányzati szándék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?