Matolcsy: Kipateroltuk az IMF-et

2011.05.03. 11:56

Matolcsy György szerint Magyarország pénzügyi függetlenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF "kipaterolása" volt, a második a Széll Kálmán Terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban.

A nemzetgazdasági miniszter a Széchenyi Klub keddi budapesti ülésén úgy vélte, hogy Magyarország legnehezebb, legkockázatosabb hadjáratát vívta meg, kevesen vélték ugyanis úgy, hogy van élet az IMF nélkül.

"Megtettük és jól jártunk, saját utunkon, saját ütemezésünkben tudjuk csökkenteni az államadósságot" - mondta. Élet-halál harcnak nevezte az IMF-fel folytatott küzdelmet és úgy fogalmazott: "a Nemzetközi Valutaalappal nem lehetett volna használni a bankadót, a válságadókat, nem tudtuk volna a nyugdíjrendszer reformját folytatni". Szerinte az államadósság csökkentésben való civil részvétel és összefogás további védelmet jelent. Szavai szerint az, hogy az 50 százalékos szintet az alaptörvény is rögzíti hatalmas erőt ad, "a gazdasági szabadság, a pénzügyi függetlenség garanciája", amely mögött erkölcsi megfontolás áll.

  Az elmúlt tíz évben mindössze 40 ország tudta csökkenteni az államadósság szintjét, Magyarország nemhogy nem tartozott közéjük, de a 20 leggyorsabban eladósodó ország csoportjába tartozott. A következő tíz évben 30 ország tudja majd mérsékelni az államadósságot. Ha sikerül a Széll Kálmán terv céljainak megvalósítása Magyarország az első tíz ország között lesz, mondta a miniszter. Ma még azonban az ország a gazdasági fordulat legelején áll, még nem történt meg a beruházási, a foglalkoztatási és a növekedési fordulat.

Az ipari export és a beruházások nőnek, az építőipar azonban még a trendforduló előtt áll, tette hozzá. Matolcsy György szerint ugyanakkor az első biztató jeleket már lehet látni, és hangsúlyozta, hogy sikereket csak összefogással lehet elérni.  • Hírek
  • Megtakarítás