Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rogán: 20 millióig avatkozna be az állam

2011.05.03. 07:56

Szociális alapon csak 15-20 millió forintos értékhatárig avatkozna be az állam a nehéz helyzetbe került devizahiteleseknél, mondta Rogán Antal a Magyar Nemzetnek.

Az államnak ügyelnie kell arra, hogy más megítélés alá esnek a kis értékű lakásokra, valamint a nagyobb értékű lakásokra felvett hitelek, mondta Rogán Antal a Magyar Nemzetnek, kiemelve, hogy szociális alapon csak 15-20 milliós határig akarnak beavatkozni. "Húszmillió forint fölötti lakásnál a szociális jogosultság az emberek előtt nehezen lenne magyarázható" - magyarázta.

A fideszes politikus elmondása szerint kiszámítható törlesztőrészlettel akarnak segíteni annak a 85 százaléknak is, amely eddig is rendesen fizette a részleteket. Az ő esetükben viszont garanciadíjat várnak a bankoktól, így a két összeg valahol ki fogja egyenlíteni egymást, tette hozzá. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökének becslése szerint ezen felül a költségvetésnek 15-20 milliárd forint közötti terhe lesz, amelyet minden évben vállalnia kell.

Az általa vezetett bérmonitorig bizottság jelentéstervezetével kapcsolatban kitért arra: terveik szerint az alacsony- és közepes keresetűek esetében a béremelésre fordított összegnél a tb-járulékot a tárgyévben nem kellene az adott vállalkozásnak befizetnie. Ennek a költségvetési vonzata számításai szerint 10 milliárd forint lenne, ami véleménye szerint megéri az államnak, mert ösztönzi a béremeléseket.

Az állam ugyanakkor szankcionálási jogot kapna, vagyis amelyik cég nem teszi meg azt, amiről az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodás született, az nem kaphatna állami támogatást és megrendelést, mondta a kormánypárti politikus a lapnak.