Gusztáv
3 °C
7 °C

Rogán: 20 millióig avatkozna be az állam

2011.05.03. 07:56

Szociális alapon csak 15-20 millió forintos értékhatárig avatkozna be az állam a nehéz helyzetbe került devizahiteleseknél, mondta Rogán Antal a Magyar Nemzetnek.

Az államnak ügyelnie kell arra, hogy más megítélés alá esnek a kis értékű lakásokra, valamint a nagyobb értékű lakásokra felvett hitelek, mondta Rogán Antal a Magyar Nemzetnek, kiemelve, hogy szociális alapon csak 15-20 milliós határig akarnak beavatkozni. "Húszmillió forint fölötti lakásnál a szociális jogosultság az emberek előtt nehezen lenne magyarázható" - magyarázta.

A fideszes politikus elmondása szerint kiszámítható törlesztőrészlettel akarnak segíteni annak a 85 százaléknak is, amely eddig is rendesen fizette a részleteket. Az ő esetükben viszont garanciadíjat várnak a bankoktól, így a két összeg valahol ki fogja egyenlíteni egymást, tette hozzá. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökének becslése szerint ezen felül a költségvetésnek 15-20 milliárd forint közötti terhe lesz, amelyet minden évben vállalnia kell.

Az általa vezetett bérmonitorig bizottság jelentéstervezetével kapcsolatban kitért arra: terveik szerint az alacsony- és közepes keresetűek esetében a béremelésre fordított összegnél a tb-járulékot a tárgyévben nem kellene az adott vállalkozásnak befizetnie. Ennek a költségvetési vonzata számításai szerint 10 milliárd forint lenne, ami véleménye szerint megéri az államnak, mert ösztönzi a béremeléseket.

Az állam ugyanakkor szankcionálási jogot kapna, vagyis amelyik cég nem teszi meg azt, amiről az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodás született, az nem kaphatna állami támogatást és megrendelést, mondta a kormánypárti politikus a lapnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!