Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Egyhangú volt az új monetáris tanács első döntése

2011.05.04. 14:51

Minden tag a kamatszint tartására vonatkozó javaslatot tett, majd egyhangú döntés is született a kamattartásról - derül ki a jegybank honlapján ma nyilvánosságra hozott, a monetáris tanács április 18-i (a kamatot 6 százalékon hagyó) ülésének jegyzőkönyvéből.(A teljes anyag itt olvasható, pdf-ben)

A szokásos rend szerint publikált dokumentum azért lehet érdekesebb a többinél, mert ez volt az első alkalom, hogy teljes létszámban ült össze az új tagokkal kibővült testület. A tagok jelölését a korábbi hónapokban komolyabb bizonytalanság övezte. A kormányzati kommunikáció, a jegybankot ért sorozatos kritikák és a jegybanktörvény módosítása, a jelölési rend átalakítása miatt tartani lehetett attól, hogy a kormánytöbbség a kizárólag általa delegált új, és immár a testület többségét adó tagokon keresztül próbálja befolyásolni a monetáris politikát, csökkenteni a kamatot.

A jegyzőkönyb szerint a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy Magyarország kockázati megítélése az elmúlt időszakban némileg javult, és ennek köszönhetően a forint eszközök iránti befektetői érdeklődés is kedvezően alakult. A pozitív tendenciát elsősorban a régiós folyamatok, kisebb részben a magyar események okozták. Többen kiemelték, hogy a Széll Kálmán terv javította a befektetői megítélést, egyes tanácstagok szerint ugyanakkor a terv gyakorlati megvalósítását övező kockázatokat egyelőre nehéz megítélni.

A tagok egyetértettek abban is, hogy a makrogazdasági és inflációs folyamatok a márciusi inflációs jelentés előrejelzésében szereplő alappályának megfelelően alakultak az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban. A gazdaságot érő költségsokkok miatt az infláció rövid távon számottevően meghaladhatja az inflációs célt, jövő év végére azonban változatlan jegybanki alapkamat mellett 3 százalék közelébe süllyedhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!