Itt a 390 forintos benzin

2011.05.04. 08:08

Szerdán éjfélkor négy forinttal emelte a benzin árát a Mol. Az eddigi 384-385 forintos átlagár így 388-389 forintra emelkedett, de az egyes kutaknál akár 20-30 forintos szórást is mutathatnak az árak. Így sok helyen 390, sőt, akár 400 forint fölé emelkedett a benzin ára - utóbbi, lélektani határt is átlépő árszinttel eddig jellemzően csak a sztrádán találkozhattunk, a kutak tbbsége várhatóan próbál majd még alatta maradni. A holtankoljak.hu szerda reggel éppen frissítés alatt álló adatbázisa szerint Budapesten a legolcsóbban az emelés után 378 forintért egy XX. kerületi magánkútnál lehet benzinhez jutni.

A dízel ára 371-372 forint literenként.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan történelmi csúcsokat dönt a benzinár, legutóbb két hete nőtt a mostanáig aktuális rekordra. Akkor bruttó 3 forinttal emelte a Mol a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát.

A változtatások oka, hogy a benzin forintban mért jegyzésára tovább emelkedett, miközben a gázolajé csökkent, köszönhetően a hazai fizetőeszköz dollárral szembeni erősödésének. A benzin árát a nyersolaj világpiaci ára, a forint és dollár árfolyama, valamint az adó mértéke befolyásolja. Tavaly még az adóemelés miatt nőtt meg drasztikusan az üzemanyagok ára, azóta viszont csak az első két tényező alakította ezeket.

Ugyan elméletileg a világpiaci árak növekedését kompenzálhatná az állam a jövedéki adó mérséklésével, hiszen nálunk az egy literre jutó adó mértéke nagyjából 20 forinttal az unió által elvárt szint fölött van, úgy tudjuk, hogy erre egyelőre nincs kormányzati szándék.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás