Erzsébet
1 °C
4 °C

Megérte a Tigáznak a fővárosi portya

2011.05.04. 14:08
A Tigáz 20-30 százalékos piaci részesedést szeretne elérni Budapesten az egyetemes szolgáltatói körben, az eddigi szolgáltatási területén ellátott 1,2 millió felhasználó mellett.

300 milliós vesztesége származott a Tigáznak az Emfesz volt ügyfeleinek az átmeneti időszakra kínált diszkontárból, ugyanakkor csaknem hatvanezer új ügyfelet szerzett vele, mondta Cesare Cuniberto a Tigáz elnöke egy budapesti sajtóbeszélgetésen. Emlékezetes, a Tigáz az egykori Emfesz ügyfelei közül januártól három hónapra 60 ezret vett át végső menedékesként a Főgáz szolgáltatási területén.

Közülük jelenleg 54 ezer élő szerződéssel rendelkezik, a Tigáz szolgáltatási területén végső menedékesként a Főgázhoz került 75 ezer fogyasztó közül pedig eddig mintegy ötezren jelezték visszatérési szándékukat. A végső menedékes időszak lejárta után a cég - a többi egyetemes szolgáltatóhoz hasonlóan - hatóságilag szabályozott áron adja a gázt a lakosságnak, versenyezni elsősorban ajándék gázutalványokkal, és az anyacég Eni kútjainál a Tigáz fogyasztóknak biztosított olcsóbb tankolási lehetőséggel próbál.

Sokan lopják a gázt

Csapó Róbert a cég kereskedelmi igazgatója elmondta: felmérések szerint a lakossági fogyasztók számára elsődleges a szolgáltatás minősége és biztonsága, az ár csak ezek után következik. Bár a hárommilliárdos különadó, a kormányzati árbefagyasztás és a válság hatásai átmenetileg veszteségessé teszik az egyetemes szolgáltatást, a Tigáz elnöke elmondta, hosszútávon gondolkodnak Magyarországban, és bíznak abban, hogy néhány éven belül javul a helyzet.

A cégnek évente 9 milliárdos vesztesége származik szabálytalan gázvételezésekből, az egyes ügyek felderítése ugyanakkor az átlagosnál hatékonyabb, a célzott ellenőrzések 15 százalékában bukkannak visszaélésekre. A több mint egymillió ügyfelet ellátó cég kinnlevőségei jelenleg 14 milliárd forint körül vannak, ennek 90 százaléka lakossági tartozás, de a Tigáz által ellátott önkormányzatok fele is fizetési gondokkal küzd.

 

Nem lesz olcsóbb

Általában az önkormányzatok okozzák a kisebb problémát, részletfizetési megoldásokkal általában rendezhető a helyzet, a lakossági fogyasztók tartozásaiból ugyanakkor évente 2-3 milliárdot tisztán veszteségként kell a Tigáznak elkönyvelnie. Arra a kérdésre, hogy várható-e a lakossági gázárak csökkenése az egyetemes szolgáltatásban, a cég válasza egyértelműen nem, mint elmondták - szemben más szolgáltatókkal - ők nem is hitegetik ezzel a fogyasztóikat, a jelenlegi hatósági árszint mellett az árverseny kialakulása szerintük elképzelhetetlen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?