Aliz
6 °C
14 °C

A nagyfogyasztók számlájára mulatnak a távhősök?

2011.05.05. 13:41
Tiltakozik a kormánynak a "magyar gazdaság érdekeit sértő, és az EU előírásokkal nem összeegyeztethető" szabályozási gyakorlatával az Ipenerg. Az ipari energiafogyasztók érdekeit képviselő egyesülés szerint a kormány a távhős lakosság átmeneti védelmének árát a nagyfogyasztókkal fizetteti meg.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter újabb 35-55 milliárd forintnyi keresztfinanszírozást épített az árrendszerbe, nehéz helyzetbe hozva ezzel a gáznagyfogyasztókat, írja közleményében az Ipenerg.

Mint ismert, egy áprilisi miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy az idei gázévben az E.on és az MVM a biztonsági földgáztározóból 285 millió köbmétert az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók, valamint a távhő- és kapcsoltan hőtermelő társaságok ellátására fordítson. A kijelölt engedélyesek jogosultak továbbá 4-4 millió köbméter/nap határkeresztező kapacitás lekötésére is.

Ipenerg

Az ipari energiafogyasztók érdekképviseleti szervezete véleményének megfogalmazásán túl részt vesz konkrét ötletek kidolgozásában és az egyeztetések lebonyolításban is, legutóbb a kát-rendszer átalakítása kapcsán fogadta meg ötletüket a kormány.

Mindig a lakosság

Az Ipenerg szerint ez a rendelet diszkriminatív, mert a biztonsági földgázkészlet létrehozásához minden fogyasztó hozzájárult, a készletet azonban csak a lakossági fogyasztóknak, illetve távhőtermelőknek lehet értékesíteni, az ipari fogyasztók nem részesülhetnek belőle. Ráadásul a télen eladandó 285 millió köbméter mennyiséget 2012. július 1-ig vissza kell pótolni, a visszapótlás költségeit pedig - ami várhatóan drágább lesz, mint a jelenlegi ár -minden fogyasztó, a nagyfogyasztók is viselni fogják.

A rendeletben meghatározott engedélyesek vélelmezhetően az olcsó forrásokhoz való hozzáférést biztosító magyar-osztrák vezeték kapacitásait fogják lekötni. Így a vezeték teljes 4,5 milliárd m3/év kapacitásából  figyelembe véve a már korábban lekötött kapacitásokat is a szabadpiacon működő fogyasztók részére kevesebb mint 700  millió köbméter lesz elérhető.

Az E.on is jól jár

"A magyar ipari fogyasztók ebben a gázévben is el lesznek vágva az olcsó gázforrásoktól, így drágábban juthatnak hozzá a gázhoz, mint a térségben működő versenytársaik. Becsléseink szerint ennek hatása a nemzetközi árak és a forint árfolyamának függvényében 30-50 milliárd Ft lehet. Az állam kizárólag a lakossági fogyasztói árakra koncentrál, nem törődve azzal, hogy ezáltal sok ezer munkahely kerül veszélybe és szűnik meg a versenyképtelenné váló termelővállalatoknál, így éppen a védeni kívánt családok lehetetlenülnek el" - írta közleményében az Ipenerg.

Az érdekvédelmi egyesülés szerint a szabályozással az oroszországi földgázbehozatalt bonyolító E.on is jól jár, hiszen a nagyfogyasztók arra kényszerülnek, hogy tőle vegyék a gázt. "A cég állami állami közreműködéssel kerül erőfölénybe és a lakossági piacon kiesett árbevételének többszörösét érheti el a nem lakossági piacon" - írják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?