A nagyfogyasztók számlájára mulatnak a távhősök?

2011.05.05. 13:41
Tiltakozik a kormánynak a "magyar gazdaság érdekeit sértő, és az EU előírásokkal nem összeegyeztethető" szabályozási gyakorlatával az Ipenerg. Az ipari energiafogyasztók érdekeit képviselő egyesülés szerint a kormány a távhős lakosság átmeneti védelmének árát a nagyfogyasztókkal fizetteti meg.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter újabb 35-55 milliárd forintnyi keresztfinanszírozást épített az árrendszerbe, nehéz helyzetbe hozva ezzel a gáznagyfogyasztókat, írja közleményében az Ipenerg.

Mint ismert, egy áprilisi miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy az idei gázévben az E.on és az MVM a biztonsági földgáztározóból 285 millió köbmétert az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók, valamint a távhő- és kapcsoltan hőtermelő társaságok ellátására fordítson. A kijelölt engedélyesek jogosultak továbbá 4-4 millió köbméter/nap határkeresztező kapacitás lekötésére is.

Ipenerg

Az ipari energiafogyasztók érdekképviseleti szervezete véleményének megfogalmazásán túl részt vesz konkrét ötletek kidolgozásában és az egyeztetések lebonyolításban is, legutóbb a kát-rendszer átalakítása kapcsán fogadta meg ötletüket a kormány.

Mindig a lakosság

Az Ipenerg szerint ez a rendelet diszkriminatív, mert a biztonsági földgázkészlet létrehozásához minden fogyasztó hozzájárult, a készletet azonban csak a lakossági fogyasztóknak, illetve távhőtermelőknek lehet értékesíteni, az ipari fogyasztók nem részesülhetnek belőle. Ráadásul a télen eladandó 285 millió köbméter mennyiséget 2012. július 1-ig vissza kell pótolni, a visszapótlás költségeit pedig - ami várhatóan drágább lesz, mint a jelenlegi ár -minden fogyasztó, a nagyfogyasztók is viselni fogják.

A rendeletben meghatározott engedélyesek vélelmezhetően az olcsó forrásokhoz való hozzáférést biztosító magyar-osztrák vezeték kapacitásait fogják lekötni. Így a vezeték teljes 4,5 milliárd m3/év kapacitásából  figyelembe véve a már korábban lekötött kapacitásokat is a szabadpiacon működő fogyasztók részére kevesebb mint 700  millió köbméter lesz elérhető.

Az E.on is jól jár

"A magyar ipari fogyasztók ebben a gázévben is el lesznek vágva az olcsó gázforrásoktól, így drágábban juthatnak hozzá a gázhoz, mint a térségben működő versenytársaik. Becsléseink szerint ennek hatása a nemzetközi árak és a forint árfolyamának függvényében 30-50 milliárd Ft lehet. Az állam kizárólag a lakossági fogyasztói árakra koncentrál, nem törődve azzal, hogy ezáltal sok ezer munkahely kerül veszélybe és szűnik meg a versenyképtelenné váló termelővállalatoknál, így éppen a védeni kívánt családok lehetetlenülnek el" - írta közleményében az Ipenerg.

Az érdekvédelmi egyesülés szerint a szabályozással az oroszországi földgázbehozatalt bonyolító E.on is jól jár, hiszen a nagyfogyasztók arra kényszerülnek, hogy tőle vegyék a gázt. "A cég állami állami közreműködéssel kerül erőfölénybe és a lakossági piacon kiesett árbevételének többszörösét érheti el a nem lakossági piacon" - írják.