Biodízel lesz a konyhai hulladékból

2011.05.05. 16:20
A Mol országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő.

A Mol a cég által kiadott közlemény szerint szeretné megkönnyíteni és lehetővé tenni, hogy bárki egyszerűen, gyorsan és környezetbarát módon megszabaduljon a használt étolajtól. Ezért száz Mol-kúton helyeztek ki gyűjtőtartályokat; csak a kutasnak kell odaadni az olajos edényt, aki a megfelelő tárolóba önti azt.

A kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe. Itt a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék, stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással újrahasznosított, környezetbarát termék lesz.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása, olvasható a közleményben.

A háztartásokban használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A Mol megoldása a cég közleménye szerint megfelel az EU új megújuló energia irányelvében foglaltaknak, amelynek a közlekedésre vonatkozó pontjai 2011. január 1-vél hatályba léptek. Az irányelv jelentős szerepet tulajdonít azoknak az alapanyagoknak, amelyek a hulladék - esetünkben használt sütőolaj - mennyiségét csökkentik az újra felhasználás ösztönzésével.

A Mol és partnerei - a legnagyobb hazai étolaj gyártó és forgalmazó, többek közt a Vénusz étolajat gyártó Bunge Zrt., valamint a CBA, a legnagyobb hazai üzletlánc - május közepétől promócióval népszerűsítik a használt sütőolaj begyűjtést. Aki elviszi egy Mol-kútra az étolajat, ajándékba egy újrahasznosított műanyagból készült gyűjtőedényt kap, amiben cseppmentesen tárolható a használt sütőolaj.