Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Csökkent, de így is éves szinten a deficit

2011.05.05. 16:04 Módosítva: 2011-05-05 16:13:44

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélkül számított első négyhavi hiánya 666,2 milliárd forint volt – közölte az NGM a kormány honlapján. Ez az érték az éves előirányzat 96,9 százaléka. A nemzetgazdasági tárca megjegyzi: tavaly április végére 637 milliárd forintnyi, az éves terv 73,2 százalékát jelentő deficit jött össze.

Áprilisban a hiány 75,9 milliárd forinttal csökkent. Ezen belül a központi költségvetés 101,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 5,9 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 31,1 milliárd forintos deficittel zártak. A többletet elsősorban a kiadások jelentős csökkenése magyarázza: a bevételek ugyanis a tavaly áprilisitól 48 milliárd forinttal elmaradtak – főleg az szja-ból származók –, ugyanakkor a kiadások is csökkentek 191 milliárddal.

Az NGM szerint ennek részben ütemezési okai vannak, illetve kiestek egyes kiadások (tavaly például ilyenkor jelentkeztek az országgyűlési választások költségei). Emellett kevesebb pénz ment el egyedi és normatív támogatásokra, lakástámogatásokra, a helyi önkormányzatok támogatásaira és kamatkiadásokra is. Utóbbi tétel 49,3 milliárd forintot tett ki, ami 24,4 milliárd forinttal volt alacsonyabb a tavalyinál.

A központi költségvetés 2011-es hiányának alakulását egyrészt egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek mintegy 528  milliárd forint összege a második félévben teljesül, közölte az NGM. A minisztérium megjegyzi: ha az április végi 666,2 milliárdos deficitet a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével korrigáljnák, akkor a hiány 490 milliárd forintra csökkenne, ami az éves előirányzat 71,3 százaléka..

A költségvetés egyenlegét javítja majd a stabilitási alap előbb csak zárolt, majd elvont 250 milliárd forintja is. Ezek a megtakarítási intézkedések nagyobbrészt csak az év hátralévő részében eredményeznek hiánycsökkenést, olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?