Tartósan magas marad a munkanélküliség

2011.05.05. 07:04

Tovább gyorsulhat a magyar növekedés, lassulhat az infláció és stabilizálódhat az államháztartás pozíciója − vélik előrejelzésükben a Takarékbank elemzői. A Széll Kálmán terv és a konvergenciaprogram nyomán visszatért a Magyarországba vetett bizalom, a forint a régió legjobban teljesítő valutája lett, a cds-árfolyamok pedig jóval alacsonyabb szinten stabilizálódtak, írja a Napi Gazdaság.

Az elemzők szerint tovább gyorsulhat a GDP-növekedés, a külső kereslet, a bázishatások és egyes − főleg autóipari − nagyberuházások − következtében. Ez viszont még nem tükrözi a reformtervekből következő tartós javulást.

A beruházásoknál több év után magasabb növekedési ütembe válthatnak, de itt is szükségesek a fiskális reformok a stabil üzleti környezet biztosítására. A külkereskedelemben az export növekedése lassul, ennek ellenére továbbra is jelentős nettó exporttöbbletek várhatók − teszik hozzá.

Az infláció alakulását illetően itthonról továbbra sem jelentkezik árnyomás, de a külföldi költségsokkok továbbra is magasan tartják idén a fogyasztói árindexet. Ennek ellenére a második félévben dezinfláció kezdődhet az egyre magasabb élelmiszerár-bázisok miatt, ennek eredményeként 2012-ben már megvalósulhat a háromszázalékos infláció, így a jelenlegi 6 százalékos alapkamat mellett megvalósíthatónak tűnik az inflációs cél − vélik a Takarékbanknál az MNB-hez hasonlóan. Jövőre − ha folytatódik az ország javuló megítélése − akkor nem kizárt egy 50 bázispontos csökkentés.

A munkanélküliség tartósan magas maradhat. A kormány terveinek ugyan sarokpontja az új munkahelyek teremtése, egyelőre azonban a cél a válság miatt elvesztett munkahelyek pótlása, amihez először a vállalatoknak kellene biztosnak érezniük a finanszírozási környezetet.