A vártnál nagyobb nyereséget termelt a MTelekom

2011.05.06. 07:45

A Magyar Telekom Nyrt. 15,2 milliárd forint nettó eredményt és 142,5 milliárd forint bevételt ért el az első negyedévben, ami 7,8 százalékkal, illetve 3,3 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál a pénteken közzétett tőzsdei gyorsjelentés szerint. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők az első három hónapra 143 milliárd forint bevételt és 12,83 milliárd forint nettó eredményt vártak.

A portfolio.hu értékelése szerint összességében a befektetők elégedettek lehetnek a Magyar Telekom negyedéves számaival, az árbevétel visszaesésének üteme lassul, a működési költségek erős kontroll alatt vannak, az eladósodottság a célsáv alján, és az első három hónap eredménye alapján a menedzsment egész éves terve akár még konzervatívnak is tűnhet (persze a tavalyi első negyedév elég gyengére sikerült, jelentős a bázishatás). Ennél többet nehéz lenne elvárni egy erős versennyel, különadóval, a kormányzati és vállalati megrendelések visszafogásával szembesülő vállalattól.

A Magyar Telekom közleménye idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki az eredményekről elmondta: azokban a lassú gazdasági fellendülés jelei mutatkoznak meg. A magyarországi piacon továbbra is biztatók a jelek, nőtt a mobilforgalom, valamint a vezetékes és a mobil szegmensben is csökkent az ügyfélelvándorlás. Hozzátette, ugyanakkor az erős verseny és a fő piacok érettsége változatlanul kedvezőtlenül befolyásolták az üzleti teljesítményt. A Magyar Telekom a jövőre nézve a konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek alapján (IFRS) készült gyorsjelentésében megerősítette célkitűzéseit: 2011-ben 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és 4-6 százalékos működéshez kapcsolódó kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) mérséklődésre számít. Cél az is, hogy a tavalyihoz képest körülbelül 5 százalékkal csökkentsék a beruházásokat.

A portfolio.hu kiemelése szerint a gyorsjelentés főbb pontjai a következők:

  • Első ránézésre a vártnál lényegesen jobb negyedéves profitszámok, több extra tétellel (ingatlanértékesítés, különadó, alacsonyabb halasztott adó költség)
  • Csoportszinten csökkenő ütemű árbevétel visszaesés
  • A vezetékes szegmensben magasabb, a mobil szegmensben alacsonyabb árbevétel csökkenés
  • A macedón leányvállalat szenved, a montenegrói valamivel jobban tartja magát
  • 2008 eleje óta nem látott alacsony szinten a beruházások
  • Működési költségek kontroll alatt
  • A nettó eladósodottsági ráta a célsáv alján
  • 2011-es menedzsment-terv megerősítve

A teljes értékelést itt olvashatja.