Lázár: az AB szembe ment az ország érdekeivel

2011.05.06. 16:54 Módosítva: 2011.05.06. 23:19

A Fidesz meggyőződése szerint az Alkotmánybíróság  ma Magyarország érdekeivel ellentétes döntést hozott - reagált a párt frakcióvezetője a testület 98 százalékos különadó visszaható hatályát megsemmisítő döntésére.

A frakcióvezető az MTI beszámolója szerint ugyanakkor azt is leszögezte, lesz új különadó-törvény, az AB határozat figyelembe vételével már hétfőn benyújtanak egy javaslatot. A politikus szerint a cél az, hogy  "arra kötelezze a törvény az érdemtelen, pofátlan végkielégítéseket felvevőket, hogy ezeket 98 százalékkal adózzák le”. A visszamenőleges hatály AB által meghúzott tilalma miatt a szabályozás maximum a 2010-es pénzekre vonatkozhat.

Lázár maga nyújtotta be az első, az Alkotmánybíróság által még októberben alkotmányellenesnek talált törvényt, majd ezt követően az AB megregulázását, a testület hatáskörének jelentős csorbítását szolgáló törvényeket, illetve az újabb, most elbukott vagyonadótörvényt is.

Ez utóbbihoz már a törvény vitájában saját maga módosító javaslatot is beadott, ez lex Szászként vált ismerté, néhány ember mellett ez ugyanis a Fidesz által az előző Orbán-kormány alatt majd most is a PSZÁF élére kinevezett Szász Károlynak kedvezett. Szász maga is tízmilliós nagyságrendű, a törvény szövege szerint adóköteles összeget kapott 2007-ben, miután megnyerte kirúgása miatt indított, több évig húzódó munkaügyi perét. Lázár módosítója azonban azt mondta ki, hogy nem kell fizetnie annak, akit 2005 előtt bocsájtottak el, de a bíróság ítélete alapján később kapott végkielégítést.