Meglepte a szakértőket az NGM

2011.05.06. 07:37
Egyértelműen váratlanul érte az elemzőket az áprilisban kialakult büdzsétöbblet. Egyes piaci szakértők szerint a nemzetgazdasági minisztérium csütörtök délután ismertetett adata tovább javíthatja a Magyarország iránt tapasztalható befektetői bizalmat.

Egyértelműen váratlanul érte az elemzőket az áprilisban kialakult büdzsétöbblet. Egyes piaci szakértők szerint a nemzetgazdasági minisztérium csütörtök délután ismertetett adata tovább javíthatja a Magyarország iránt tapasztalható befektetői bizalmat.

Az NGM csütörtöki gyorsjelentése szerint az első négy hónapban 666 milliárd forintos hiányt halmozott fel az államháztartás (önkormányzatok nélkül számolt) központi alrendszere. Ehhez szükség volt a 76 milliárd forintos áprilisi többletre, ami a tavaly áprilisi szintekhez képest kisebb összegben teljesülő (központi költségvetési) kiadásoknak köszönhető. A kiadások csökkenéséért részben pedig az felelős, hogy idén már nem jelentkeztek a 2010. áprilisi költségvetést terhelő egyszeri kiadások, így például a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés második részének kifizetése, valamint a 2010. évi országgyűlési választások költsége.

Miközben a tárca tájékoztatásából kiderül, hogy a minisztériumot nem lepte meg a friss statisztika (közlése szerint "az áprilisi teljesítés megfelelt a várakozásoknak"), addig az elemzői reakciókból egyértelműen azt lehet kiolvasni, hogy váratlanul érte a szakértőket az áprilisi többlet.

Az áprilisi költségvetési adat nagy meglepetésnek számít, miután 75,9 milliárd forintos szufficitet mutat szemben a várt minimális hiánnyal - fejtette ki a Reuters hírügynökségnek Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője. A közgazdász úgy vélekedett, hogy a várakozásoknál kedvezőbb szám tovább javíthatja a befektetők bizalmát Magyarország irányába.

Orbán Gábor a hírügynökségnek nyilatkozva megjegyezte, hogy a teljes évi hiánycél első négy hónapban tapasztalt magas teljesítettségét csökkenteni fogja az év második felében jelentkező kiadászárolás (a 250 milliárd forintos stabilitási alap). Nagyon jó hír, hogy ez a 250 milliárd forintos összeg nem egyszeri, hanem beépül a következő évi költségvetés tervezésébe - magyarázta az Aegon kötvényportfolió-menedzsere.

A havi államháztartási adatok minden bizonnyal nem okoznának ekkora meglepetéseket (ahogyan történt az előző két hónap során, csak épp a kedvezőtlen irányba), ha a nemzetgazdasági minisztérium nyilvánosságra hozná hivatalos, havi büdzséadatokra vonatkozó prognózisát. Egy hónappal ezelőtt csupán negyedéves várakozást tett közzé a minisztérium (lásd: alábbi táblázatunkat). Független szakértők szerint a megfelelő részletezettségű információk közlésének elmaradása is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt időszakban érzékelhetően romlott a költségvetési politika átláthatósága.