Megoldást sürgetnek a távhőtermelők

Portfolio
2011.05.09. 10:53

Az őszi fűtésszezon zavartalanul elindulásához már a következő napokban és hetekben véglegesíteni kell a kapcsoltan villamosáramot és hőt is termelő kogenerációs erőművekre vonatkozó jogszabályi környezetet, hangsúlyozta a Magyar Kapcsolt Energia Társaság mai sajtótájékoztatóján.

A szervezet és a BCG által a kormány számára készített javaslat szerint már idén októberben be kellene vezetni a kapcsolt bizonyítványokat annak érdekében, hogy stabilizálni lehessen a távhőszolgáltatás és a kapcsolt energiatermelés piacát.

Mint ismert, a parlament márciusban elfogadta a távhőárak befagyasztását, valamint hogy július 1-től a kapcsoltan termelők kikerüljenek a kötelező áramátvételi tarifa (KÁT) rendszeréből, és ehelyett távhő alapú támogatási rendszer lépjen életbe. Ez azonban komoly feladat elé állítja a rendeletalkotókat, és számos, feloldhatatlannak tűnő dilemmával is szembetalálja magát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A kapcsolt energiatermelők gazdaságos működése a korábbi áramoldali támogatás megszüntetésével és a távhőárak egyidejű befagyasztásával megkérdőjeleződött. Ez a fűtési és a használati melegvíz célú távhőellátás biztonságát is fenyegeti egyes településeken, mondta az MKET elnöke, aki szerint a minisztériumot láthatóan komolyan foglalkoztatja a megoldás a minisztériumot, ezért merült fel a stratégiai gáztartalékból való értékesítés, és ezért is írták ki a hőalapú kalkulációs modell elkészítésére a tendert.

Ahhoz, hogy a piaci szereplők gazdaságilag megalapozott gázszerződéseket köthessenek, elengedhetetlen, hogy legkésőbb május 15-ig megismerjék a kedvezményes gázellátás részleteit. Ez azonban csak egyike a szoros határidőknek, a tisztázásra váró kérdéseknek. Ráadásul az átmenetileg olcsóbb gáz csupán időlegesen kompenzálja a termelők veszteségeit, hosszútávon nem megoldás - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság maga is javaslatcsomagot készített elő, és nyújtott be az illetékes államtitkárnak. A javaslatcsomag kidolgozásához a Boston Consulting Group-ot (BCG) kérte fel tanácsadónak, hogy vizsgálja meg, mely területeken, és milyen változók képezhetik alku tárgyát. A BCG elemzésére alapozva kívánt az MKET javaslatot tenni a paraméterek olyan halmazára, mely egyszerre elégíti ki a társadalmi igényeket, a kormány célkitűzéseit, ugyanakkor a kapcsoltan termelők túlélését is biztosítja. A javaslatcsomag 6 területen, közel 50 változót érintően fogalmazza meg az MKET elképzeléseit.

A hőoldali támogatással kapcsolatban Bercsi Gábor megjegyezte, hogy erre nem igazán találtak példát uniós szinten, ezért egy ilyen megoldás értelemszerűen pluszkockázatot jelent. A társaság elnöke hangsúlyozta, hogy egy ilyen rendszerben is mindenképpen szavatolni kell majd a termelők gazdaságos működését, máskülönben nem lesznek érdekeltek és képesek a hőtermelésére. A termelői árak meghatározásánál a szakember indokoltnak találja, hogy azok termelőnként eltérően kerüljenek meghatározásra.