Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Betiltanák a fogyasztói csoportokat

2011.05.10. 13:17
A fogyasztói csoportok betiltását vagy szigorú szabályozását javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). Az egyesület a parlament fogyasztóvédelmi bizottságához és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordult.

A civil egyesület a rengeteg visszaélés és a fogyasztók átverése miatt javasolja, hogy a Btk. megfelelő módosításával tiltsák be a fogyasztói csoportokat. Amennyiben ezt túl radikálisnak tartaná a jogalkotó szerv, úgy a fogyasztói csoportok szigorú szabályozását tartja szükségesnek.

A szabályozásnak a FEOSZ szerint ki kell terjednie a fogyasztó megfelelő tájékoztatására a szerződés minden részletéről és a fogyasztói csoport lényegéről. A szerződés aláírásától számított harminc napon belül indoklás nélküli elállási jogot kell biztosítani a fogyasztók részére, amely jog nem korlátozható, nem köthető feltételhez.

Javasolják továbbá, hogy az utazási vállalkozásokhoz hasonlóan minimális vagyoni biztosítékkal rendelkezzen a fogyasztói csoport, valamint engedélykötelessé kell tenni ezt a vállalkozási tevékenységet, ha nem történik meg a csoportok betiltása törvényi szinten.

A FEOSZ szerint a fogyasztói csoportok a tapasztalatok szerint az anyagi helyzetük vagy koruk folytán kiszolgáltatott helyzetben lévők – adóslistán lévők, nyugdíjasok – hiszékenységére alapozzák hirdetéseiket.

A megtévesztett fogyasztók a remélt gyorskölcsön, készpénz helyett csupán vásárlói jogot kapnak, azt is bizonytalan időpontban. A vásárlói joghoz jutást pedig feltételhez, nevezetesen sorsoláshoz, illetve előtörlesztéshez kötik. Így előfordulhat, hogy a vásárlói joghoz a fogyasztó csak évek múltán jut hozzá, miközben fizetési kötelezettsége folyamatosan fennáll.

A FEOSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen vállalkozások nem egyszer eltűnnek, azaz bármifajta igényérvényesítés velük szemben lehetetlen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek